ИСПОД ШЛЕМА МОЗГА НЕМА: Пре 30 година "Римтутитуки" објавили антиратну химну "Слушај 'вамо" и подигли глас против рата

В. ПАНТЕЛИЋ

04. 03. 2022. у 06:33

ПОДИГЛИ су глас против мобилизације и рата. Био је то њихов начин да се супротставе мржњи и ратнохушкачком лудилу које је завладало тадашњом Југославијом.

ИСПОД ШЛЕМА МОЗГА НЕМА: Пре 30 година Римтутитуки објавили антиратну химну Слушај вамо и подигли глас против рата

Цане, Гиле и Милан певали су "мир, брате мир", Фото Горанка Матић

Бенд су назвали "Римтутитуки", а песма "Слушај 'вамо", са стиховима "више волим тебе младу, него пушку да ми даду", "мање пуцај, више туцај" и "испод шлема мозга нема" је до данас остала можда и најдирљивија и најискренија антиратна химна на нашим просторима.

Прошло је округло 30 година, откако су чланови рок група "Партибрејкерс", "Електрични оргазам" и ЕКВ (Милан Младеновић, Зоран Костић Цане, Срђан Гојковић Гиле, Горан Чавајда Чавке, Зоран Радомировић Шваба, Небојша Антонијевић Антон, Љубомир Јовановић Јовец и Борко Петровић), окупљени у антиратни пројекат "Римтутитуки", без дозволе тадашњих власти 2. марта 1992. представили сингл "Слушај 'вамо", свирајући у отвореном камиону који је возио улицама Београда.

- "Слушај 'вамо" је антиратна песма и док је људи биће, нажалост и рата, и она ће, опет нажалост, увек бити актуелна - каже за "Новости" Срђан Гојковић Гиле, вођа "Електричног оргазма", који је са Цанетом и Антоном компоновао музику за овај сингл.

- Ми смо је направили у неком другом тренутку и контексту, али свакако кад год имамо неку ратну ситуацију, она поново постаје актуелна. У тренутку када смо је правили, то је био генерацијски став три бенда која су учествовала у пројекту "Римтутитуки". А ко је данас пева, не знам, може ко год хоће и ко је против рата.

Зоран Костић, Фото ATA Images

Гиле признаје да је било узбудљиво свирати на тај начин, јер никада пре ни после нису свирали на камиону. Кренули су од Студентског културног центра до Славије, ту су направили круг и пошли ка Народном позоришту и назад до СКЦ-а. Свирали су само "Слушај 'вамо" и ниједну другу песму.

- Било је то нешто што запамтиш за цео живот, специфична ситуација и са тачке оног ко свира, и уопште, почетка лудила које је деведесетих било присутно на овим просторима - наглашава Гиле.

- Реакције народа углавном су биле позитивне. После смо имали одређених проблема јер тадашњем режиму није било баш по вољи то што смо ми заступали. На том концерту је било све више и више људи. Од СКЦ-а је кренуло, можда, пар стотина људи. Свирка није била најављена и све се дешавало преко дана. Људи су се успут прикључивали, јер је камион ишао јако, јако споро, можда брзином мало јачег хода. Највише људи било је "код коња", на Тргу републике, више хиљада њих.

Џон Ленон је још 1971. певао "Замисли да сви људи живе живот у миру". Питамо Гилета да ли је то можда била утопија...

- То је било питање и када смо снимили ову нашу песму - објашњава нам рокер.

- Ако је неко мислио да смо ми толико наивни, да ћемо снимити песму и да ће рат због тога да стане, е, па нисмо били наивни, и не верујем ни да је Џон Ленон био наиван када је радио "Замисли" и "Дајте шансу миру". То је, једноставно, лични став који уметник изражава кроз своју уметност. Некад човек осети потребу да јавно каже оно што мисли, иако је то мишљење у супротности са већинским мишљењем, како је то било пре три деценије. Не мислим да је било утопијски.

Срђан Гојковић, Фото В. Данилов

Зоран Костић Цане, срце "Партибрејкерса", уз Борка Петровића био је аутор текста песме "Слушај 'вамо". Када смо га јуче позвали за коментар поводом 30 година од објављивања те антиратне химне, за наш лист је прво рекао:

- Слабо се човек миру и слободи научио. Увек му нешто фали.

Додаје и да данас ту песму певају сви људи, онако за себе, као мантру, да им буде боље, да се подсете нечег.

- Људи се плаше, рат је срање, зар не - примећује Костић.

Чланови групе "Римтутитуки", Фото Владимир Перић Талент

На питање како данас гледа на тај концерт, одговара једном речју - лудило.

- Тај пут кроз београдске улице, оно стајање на Славији, повратак до Народног позоришта, то је лудило било - искрен је Цане.

- То су непревазиђене ствари, велико искуство, јака порука. Било нас је осморо, остало је нас шесторо, расипамо се стално. Гледају ме са слика и као да питају да ли за срећу има још прилика. "Слушај 'вамо" је био наш став, то нема везе са рокенролом. Одузети физички неком живот је без везе, то је ван мозга. Људи су створени да не буду сами, да нађу неког, да се поделе са неким, па да се умноже. Какав рат? Обично маторци трују младе, али то је увек тако било и тако ће бити. Туђим животом старост се храни. Туђи кукавичлук храни се туђим идеалима.

Цане за "Новости" истиче да нису имали превише проблема због те песме, осим што је била скинута са програма Радио-Београда. После тога, свирали су је још неколико пута на концертима.

- Само да кажем на крају, људи, мир, брате, мир - закључује Цане.n

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)