ЗАБРАНИЛИ МИНИ ДА НОСИ СУКЊУ: Још једна Дизнијева јунакиња стилизована у политички коректном духу

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

29. 01. 2022. у 12:19

ХАЉИНАМА и сукњама је место у гардеробном орману, живеле панталоне, све у име ослобађања жене и модерних времена.

ЗАБРАНИЛИ МИНИ  ДА НОСИ СУКЊУ: Још једна Дизнијева јунакиња стилизована у политички коректном духу

Фото Instagram/_disneylandparis_infos

То би могао да буде слоган у вези нове креације британске модне креаторке Стеле Макартни (50) која је, поводом 30. годишњице париског Дизниленда, Мини Маус "обукла" у плаве панталоне и сако. Такође, заменила је Минину црвену машну плавом, а њене жуте ципеле на штиклу заменила је паром црних и равних ципела.

Да би бар део традиције био испоштован, у дезен су укомпоноване црне туфне, карактеристичне за црвено-белу хаљину Микијеве сапутнице, коју је носила откако ју је 1928. створио Волт Дизни. А да би се следио дух епохе, тканина је произведена од еколошки прихватљивих материјала. Ћерка Пола Макартнија је, иначе, позната по свом еколошком ангажману, а на овај начин је желела да "ослободи" стега Дизнијеву јунакињу и поручила да је хтела да пружи свој допринос предстојећем Дану жена.

- Нова верзија са колекцијом на тачкице чини од Мини Маус истински симбол напретка за нове генерације. Носиће је с поносом у марту, месецу историје жена - поручила је, између осталог, Макартнијева.

Фото Disney

И, док се неки одушевљавају стилским иновацијама, други се згрожавају политички коректном диктату сходном данашњем времену, носталгично навијајући за Мини у хаљиници. Осим симболике, има оних којима се не допадају ни једноставан крој и спој боја. Истичу да је лик Мини стар скоро сто година и да је њена стара одећа - безвремена.

- Поента је била да се Мини разликује од Микија Мауса, нарочито двадесетих и тридестих година прошлог века. Мини у оделу изгледа као Мики у оделу - приметио је један твитераш.

У сваком случају, Дизниленд је за свој јубилеј одлучио да модернизује одећу коју носе његови светски познати ликови, а у случају Мини и да покаже свој отворени дух и смисао за модерна времена. И Мики и његови другови такође ће добити стилизовану гардеробу.

Укупно ће бити направљено нових 350 производа, посвећених јубилеју, чија прослава почиње 6. марта.

Подсетимо, "Дизни" се пре неколико дана нашао на удару критика због објаве да предстојећи играни римејк анимираног филма "Снежана и седам патуљака", неће имати класичан приказ седморице пратилаца главне јунакиње, али је нејасно шта тачно значи "другачији приступ". Екранизација истоимене бајке браће Грим и први "Дизнијев" дугометражни анимирани филм из 1937. критикован је и због тога што приказује патуљке са мање интелигенције и Снежану која их види као децу. 

На удару Петар Пан, Маза и Луња...

"Дизни" је 2020. почео да објављује упозорења о расизму у неким од својих најпознатијих анимираних филмова, попут "Петра Пана" или "Књиге о џунгли". Напомену да филм укључује негативне приказе и/или малтретирање људи или култура, имају и дугометражни цртани филмови "Мачке из високог друштва" и "Маза и Луња", док се "Дамбо" нашао на удару критика због референци на расизам и расну дискриминацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАРМИНУ БУРАНУ ОДЛАЖЕ КИША: Концерт на Тргу републике данас се неће одржати