ХИП-ХОП МРЖЊА И ВРЕЂАЊЕ СРБА: "Менарт" раскинуо уговор са реп двојцем "Трам 11" због спорних песама

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

26. 01. 2022. у 10:49

УЗ све хрватске афере, сада и нова, са реперима. Због контроверзних стихова, у којима има Јасеновца и Тита, Срба и Пленковића, дискографска кућа "Менарт" прекинула је сарадњу са реп дуом "Трам 11", који чине Генерал Ву (Срђан Ћук) и Таргет (Ненад Шимун).

ХИП-ХОП МРЖЊА  И ВРЕЂАЊЕ СРБА: Менарт раскинуо уговор са реп двојцем Трам 11 због спорних песама

Генерал Ву и Таргет, Фото Instagram/general_woo_tram11

Утемељивачи репа и хип--хопа у Хрватској лансирали су, након 22 године, нови албум "Један и један", са 14 песама, који је експресно повучен из продаје, а издавач је прекинуо сваку сарадњу са њима.

У спорним стиховима они репују о ћирилици, невладиним организацијама, шефу Сабора Гордану Јандроковићу и премијеру Андреју Пленковићу, Титу, "педерима и бипсићима".

Један од стихова помиње "мит о Јасеновцу", а неки у њему виде негирање злочина почињених у том концентрационом логору током Другог светског рата. Као резултат јавне критике, "Менарт" је повукао албум из дистрибуције и раскинуо уговор са "Трам 11".

- Свесни смо и жао нам је што је објава албума увредила део публике. То нам никако није била намера и радимо све како бисмо исправили овај ненамеран пропуст. "Менарт" никада није ширио никакав облик мржње, већ слободу говора и различитости - пише у саопштењу издавача "Менарта".

У песми "ПШК" двојац, између осталог, репује: "Сви сте ту због новца, као мит из Јасеновца. Балашевићи, нема вам државе ни на игрици, пушите к.... за ћирилицу на Илици, биполарни бипсићи, је.. ли вас ћаћа, ко Пленки и Њоњо, сви сте топла браћа. Хејтери шаховнице, клонови са позорнице, ди су маскице, пуцајте си у слепоочнице." Провокативни дуо који је и пре изазивао бројне реакције због својих песама, даље пева: "Фашисти, комунисти на одстрелној листи исти, тобожњи пацифисти у бити су антихристи. На челу ти петокрака, у оку дугине боје, у колико си удруга што милијарда куна броје, пуши ку... Титу, мало Кастру, ко Данка партизанка проваљујеш на терасу". Овога пута све су песме препуне мржње, шовинизма, хвалоспева усташама, призивања насиља, што је и изазвало реакције ("Кукавице шуте, четници су у граду, иста го*на, само су обријали браду").

Генерал Ву тврди да је реч о разголићењу политичке сцене и да се у песмама упозорава на болести друштва.

- Радили смо све што смо радили и до сада на нашим албумима - каже контроверзни репер, уз поруку да нису зажалили ни због једног стиха.

Расправа о новим песмама "Трам 11" стигла је и у Хрватски сабор, па тако посланици из десно оријентисаних странака тврде да се нумере не свиђају и вређају само левичаре.

- На челу ти петокрака, у оку дугине боје, у колико си удруга што милијарду куна броје - цитирао је стих Марко Милановић Литре из странке Суверенисти, оценивши да Хрватска срља у једноумље када се то забрањује.

- Користили сте у расправи врло просте речи које могу да користе репери, али не можемо ми, посланици, овде у Сабору - реаговао је председник парламента Гордан Јандроковић.

Донедавни обожаваоци "Трам 11" поручују на друштвеним мрежама да су репери пропали и дотакли дно, као и да су њихове нове песме удар на мањине и представљају срамоту. У заштиту хип-хопера стао је музички критичар Хрвоје Хорват, који албум оцењује лошим, али сматра да забрана није решење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације