ЗА ДВА ЖИВОТА, ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Детаљи скандалозне пресуде у Немачкој, осуђен Турчин који је усмртио Шабана Шаулића

ВН

21. 01. 2022. у 07:23

СУД у Гитерслоу, у Немачкој, осудио је јуче Турчина Алсина Левента на три године и три месеца затвора, због убиства из нехата певача народне музике Шабана Шаулића и његовог клавијатуристе Мирсада Керића, у тешкој саобраћајној несрећи коју је изазвао 17. фебруара 2019.

ЗА ДВА ЖИВОТА, ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Детаљи скандалозне пресуде у Немачкој, осуђен Турчин који је усмртио Шабана Шаулића

Фото Westfalen-Blatt.de

Он је тада возио без дозволе, и то 160 километара на сат (иако је на тој деоници дозвољено само 80), а на све то био је пијан. У Немачкој је казна за то дело до пет година затвора.

Суђењу је присуствовала и породица покојног краља народне музике - удовица Гордана и деца Михајло и Санела, као и син погинулог Керића. Оптужени је у суд дошао са капуљачом на глави и све време је испред лица држао свеску, како би избегао да му се поглед сретне са члановима породице Шаулић. На питања тужиоца одговарао је адвокат оптуженог, док је он често одговарао да се не сећа околности несреће или да "не зна". Адвокат Шаулићевих је инсистирао да оптужени директно одговара на питања, али је Левентов заступник рекао да његов штићеник неће одговарати на питања, након чега је државно тужилаштво изразило сумњу у спремност оптуженог да до краја разјасни околности трагедије.

Алсин Левент (лево) улази у судбницу, Фото Тwitter/DW Srpski

Сведочио је и судски вештак и изјавио да се судар догодио на ауто-путу А2 код Гитерслоа, у делу где је градилиште и брзина ограничена на 80 километара на час:

- Ауто у којем је био оптужени ишао је брзином од 156 до 193 километара на час, а онај у коме су били настрадали између 72 и 92 километара на час.

У једном тренутку у судници је дошло до инцидента, када је син погинулог Керића вербално, уз псовке и непримерене речи, напао Турчина и његовог адвоката. Оптужени се онда кратко обратио породицима страдалих и рекао им да му је жао и да никоме не може да погледа у очи. Пре него што је судија изрекао пресуду, оптужени је прихватио одговорност и признао кривицу. Након тога, огласила се Шабанова удовица Гордана, која је са њим провела 45 година.

- Тужни смо и разочарани после свега, не због висине казне, јер смо од почетка знали да немачки закони не предвиђају дугогодишњи затвор за овакво недело - изјавила је Гоца.

Фото Фејсбук

- Наша несрећа је јер након три године нисмо видели ни трунку кајања у том човеку који је узео два живота и две породице завио у црно. Очекивали смо, после свега, да у њему видимо макар трунку људскости, али то се није догодило.

Гордана је рекла и да су судија и тужилац професионално одрадили свој посао, због чега им је породица Шаулић захвална, баш као што је неизмерно захвална свим људима широм света, знаним и незнаним, који су им пружали подршку након трагедије, јер Шабан за њих није и неће бити заборављен.

Михајло, Гордана и Санела слушају пресуду, Фото Тwitter/DW Srpski

Адвокат породице Шаулић рекао је да је пресуда адекватна и да могу да буду задовољни, док је бранилац осуђеног Левента изјавио да је његов штићеник шокиран висином пресуде.

Мирсад Керић и Шабан Шаулић, Фото Фејсбук/Фото П. Митић

КУМ ОЧЕКИВАО НАЈСТРОЖУ КАЗНУ

НАКОН изрицања пресуде огласио се и Шабанов кум Слободан Стојадиновић, који је у тренутку несреће био у колима са певачем и клавијатуристом. Он није присуствовао суђењу због изузећа, а за медије је рекао:

- Очекивао сам најстрожу казну, да буде пример свима, па и нама, како треба да се понашамо у саобраћају. Туга до неба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У ТУРИСТИЧКОМ ЦЕНТРУ КОЈИ НУДИ СВЕ МОГУЋЕ ОБЛИКЕ РАЗОНОДЕ: Посетите Тунис, дозволите му да вас потпуно освоји