ОШТЕЋЕНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ФОНОГРАМА: Адвокат Мирко Мркић о спорној приватизацији "Југотона"

Д. Б. М.

21. 01. 2022. у 13:30

АУТОРСКА права нису спорна, већ права произвођача фонограма. Они имају разлога за тужбу!

ОШТЕЋЕНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ФОНОГРАМА: Адвокат Мирко Мркић о спорној приватизацији Југотона

Фото: Printskrin

Ово, за "Новости", каже адвокат Мирко Мркић, поводом пресуде Уставног суда Хрватске да је "Кроација рекордс" неправилно приватизовала загребачки "Југотон".

- Приватизација "Југотона", по свему судећи, није урађена ваљано, јер није направљен списак целокупне имовине - објашњава Мркић. - "Кроација рекордс" је наследила фонотеку, а права произвођача фонограма нису стављена као неновчани капитал. Тиме су оштећени произвођачи фонограма.

Подсетимо, највећа југословенска дискографска кућа "Југотон" је приватизована 1991. године. "Кроација рекордс" је покушала да оспори одлуку Уставног суда Хрватске, сматрајући да фонограми нису могли да буду предмет приватизације кад су законом препознати тек 2003. када је донет Закон о ауторском праву. Но, њихов став суд није прихватио.

- Чак и ако се угаси фирма, права произвођача фонограма неко може да наследи. То је као Гордијев чвор - вели Мркић.

- Већина извођача нема од комерцијализације снимака никакве користи. Извођачи имају права да убирају плодове дистрибуције фонограма, путем интернета или плоча и дискова, али и уговоре са својим произвођачима фонограма.

Поједини извођачи из Србије су рекли да њихова права штити Сокој, те претпостављају да ће се ова организација ангажовати по овом питању.

- Сокој се бави искључиво ауторским правима, а овде је реч о сродним правима која се остварују у другим колективним кућама, односно организацијама произвођача фонограма - објашњава нам Мркић. - Извођачи који су објављивали у "Југотону" вероватно знају за јадац, а претпостављам да су лично уредили своје односе са "Кроација рекордсом". То потврђују њихове изјаве у којима кажу да су после приватизације наставили добру сарадњу са "Кроација рекордсом".

Фото: Printskrin

Истражујући у чијем су власништву фонограми извођача из Србије, наишли смо на нову правну заврзламу. Овдашњи музичари углавном су мастер албуме снимали у студијима у Србији и предавали их "Југотону". Студија су најчешће изнајмљивали на одређено време, по јасно одређеној цени.

- Има ситуација где је произвођач фонограма исто лице као извођач - каже Мркић.

То поново отвара питање да ли је Џони Штулић био у праву када је годинама говорио да му "Кроација рекордс" није исплаћивала хонораре по основу права на фонограме. Његове колеге из Србије, углавном, не желе да улазе у спор са "Кроација рекордсом". Неки од њих, који су желели да остану анонимни, сећају се како су на почетку музичке каријере данима чекали да их неко из ПГП РТБ позове и каже им да је преслушао њихов мастер албум. ПГП РТБ нису били довољно познати, па их нису никад позвали, али из "Југотона" јесу. Сећају се и како је у ратним деведесетим било забрањено да се емитује музика свих извођача који су снимали за "Југотон", чак и ако су из Србије.

- Ниједна приватизација није обављена у цркви, сви су се трудили да што јефтиније приграбе што више - закључује један од познатих српских музичара.

Фото: Printskrin

ПРИВАТИЗОВАНИ МИМО ЗАКОНА, КО ЈЕ ПРАВИ ВЛАСНИК?

ХРВАТСКИ медији спекулишу да се судски спор између "Кроације рекордс" и државе Хрватске не би закотрљао да се пре седам година није почело шушкати да ће америчка кућа "Универзал" купити загребачку дискографску компанију. Тада је почео рат за фонограме. У време приватизације "Југотона" хрватско законодавство вероватно није препознало власништво фонограма. Иако нису били предмет приватизације, фонограми су приватизовани и "Кроација рекордс" је наставила да их користи. Фонограми нису нестали, само је питање чији су. Власник фонограма може бити сам извођач, а најчешће је то дискографска кућа. Извођач је власник уколико је сам произвео фонограм у студију за који је сам платио термине и дао га, на пример, "Југотону". Ипак, у већини случајева "Југотон" је производио фонограме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПЕКТАКЛ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ: Кармина Бурана под ведрим небом