ОНИ МОГУ ДА "ОЈАДЕ" ХРВАТЕ ЗА ОДШТЕТУ: Хрватски суд потврдио да "Кроација рекордс" није наследила фонотеку "Југотона"

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

19. 01. 2022. у 10:16

ТРЕБАЛО је да прође пуних 28 година да разни судови пресуде да је "Кроација рекордс" неправилно приватизовала загребачки "Југотон" и убирала силне паре од снимака бројних певача и група, од "Бијелог дугмета" до "Нових фосила" и "Азре".

ОНИ МОГУ ДА ОЈАДЕ ХРВАТЕ ЗА ОДШТЕТУ: Хрватски суд потврдио да Кроација рекордс није наследила фонотеку Југотона

Лого

Тако је фирма настала у приватизацији, која је у Хрватској по многима била дивља, годинама користила снимке које су настали пре 1993, а да никада никоме нису исплатили права која "Кроација рекордс", по судској пресуди, није легално поседовала. И све је завршило на суду, а како су код нас такви спорови маратонски, тек је сада Уставни суд Хрватске донео одлуку да су нижи судови пресудили по закону.

Ко зна да ли би се уопште закотрљао овај судски спор да се пре седам година није почело шушкати да ће Американци и кућа "Универзал" купити загребачку дискографску компанију.

Бора Чорба, Фото Танјуг

И тада је установљено да фонотека заправо не припада онима који су наследили "Југотон" и да "Кроација рекордс" илегално зарађује на давно урађеним снимцима, међу којима су и они певача који већ дуго нису живи, а били су велике звезде у бившој Југославији. Уставне судије потврдиле су судску пресуду по којој "Кроацији рекордс" у приватизацији није припала и фонотека "Југотона". Отвара се могућност да певачи и групе поведу судске спорове да им се надокнади одузето, а о томе је у неколико наврата говорио и Џони Штулић. Каже, нису му исплаћивани хонорари, а из "Кроације" му је поручивано да постоје уговори са "Азром" који су склопљени осамдесетих година.

"Бијело дугме" 1977. године, Фото Драган С. Стефановић

Где су завршиле све те силне паре, нико заправо не зна. Наводно је део ишао и на рачун министарства културе, а онда се тим новцем финансирала приватна компанија. И све се опет закомпликовало кроз судске тужбе и приговоре, а министарство се није изјаснило  о томе да ли су снимци национално благо које тек може да буде продато "Кроација рекордсу".

Док се нису огласиле судије Уставног суда, све је било на мртвој тачки, а сада би разна хрватска министарства, међу осталим и правосуђа, требало да се усагласе шта ће бити са снимцима.

Oливер Мандић, Фото Танјуг

И у Хрватској глазбеној унији су тврдили да "Кроација рекордс" нелегално зарађује на снимцима који нису њени. Падале су и тешке речи, али се ништа битно није догодило. Реч је и о снимцима легендарног хрватског певача Иве Робића који је давно умро, а питање је наследника шта ће да ураде. Већина група, попут "Бијелог дугмета" или "Нових фосила" више не постоји, бар не у саставу какав је био када су настали спорни снимци. Не предаје се ни "Кроација рекордс", успркос одлуци Уставног суда и нижих судова, па тако постоји могућност да се обрате Европском суду за људска права. То би наравно и даље пролонгирало коначне судске пресуде у Хрватској. Мораће сада да се огласи и држава, а питање ко још, у тој дуготрајној судској причи, у којој је очигледно било свега и свачега.

Слађана Милошевић, Фото ATA Images

Наводно је било и продаје мастер трака преко "И-беја", велике зараде, а остаје питање да ли су они који су радили за "Југотон" након приватизације те фирме добили задовољавајућу сатисфакцију.

Биће занимљиво чути саме извођаче који су сарађивали и са "Југотоном" и са "Кроација рекордсом", ако се уопште буду изјашњавали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)