ТЕЖАК ЖИВОТ - ПОРАЗ ДРУШТВА: Становници Црне Горе сматрају да држава треба да помогне Весни Пећанац

В. КАДИЋ

12. 01. 2022. у 10:19

ФОТОГРАФИЈЕ познате глумице Весне Пећанац (74), супруге прослављеног филмског режисера Живка Николића, из народне кухиње Верског добротворног старатељства у Београду, са тужним изразом лица и марамом на глави, потресле су њене бројне поштоваоце и колеге у Црној Гори.

ТЕЖАК ЖИВОТ - ПОРАЗ ДРУШТВА: Становници Црне Горе сматрају да држава треба да помогне Весни Пећанац

Фото Твитер/Марија Тодоровић

Тим пре што је она добар део своје каријере играла у филмовима и серијама легендарног Живка, који су снимани од југа до севера земље, остављајући неизбрисив печат у црногорској и југословенској филмској индустрији.

- Треба да нас је срамота све у Црној Гори због односа према глумици Весни Пећанац - рекао је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

- У овим благим данима најбоље показујемо колико смо недостојни великог Живка Николића. Очекујем да Влада Црне Горе по хитном поступку додели држављанство Весни Пећанац, како би јој институционално помогли.

Фото Твитер/Марија Тодоровић

Тежак живот глумице пораз је целокупног друштва и одраз начина на које се оно односи према уметницима, поручиле су Веснине колеге у Црној Гори. Боро Стјепановић каже да би многи глумци далеко боље живели када би се, на пример, политичари одрекли дела својих зарада.

- Нека се наши политичари, или политичари у Србији, одрекну макар пола својих енормних плата, или бар оних принадлежности које им следују када нису на функцији, много људи би боље живело - оцењује Стјепановић.

Режисер Благота Ераковић сматра да је Живко Николић заслужио да његова породица пристојно живи и да би његовој супрузи Весни Пећанац требало доделити доживотну накнаду:

- И да јој се ових 750 евра сваког месеца исплаћује. Весна Пећанац је заслужила да има звање истакнутог ствараоца, јер је лично својим улогама задужила Црну Гору, а о Живку нећу ни да говорим. Живко је светски режисер, да је био Француз, имао би најмање Оскар.

Фото Твитер/Марија Тодоровић

Социјалистичка народна партија Црне Горе апеловала је на надлежне институције у тој земљи да пронађу начин да помогну Пећанчевој.

- Више је него нечовечно што Црна Гора за толико година није имала слуха за судбину удовице чувеног Живка Николића и што није учинила ништа како би јој олакшала живот - поручују из СНП.

- Не сме се више дозволити да Весна Пећанац проводи живот у беди и сиромаштву. Мора јој се обезбедити адекватна пензија која ће јој помоћи да задовољи основне потребе. Толико Црна Гора дугује и Весни и Живку, који је прославио Црну Гору својим филмовима.

Председник Одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић казао је да ће предложити том телу да ЕПЦГ буде на услузи породици Живка Николића.

- Живко и Весна су много задужили Црну Гору и Никшић - казао је Ђукановић.

- Показали су да и Црна Гора има људе чија дела превазилазе њене границе, и ово друштво има обавезу да води рачуна о њима, без обзира на то да ли они то захтевају. Предложићу одбору директора да ЕПЦГ буде на услузи Живковој породици. То је минимум који могу урадити Никшић и Црна Гора за неизбрисив траг који су оставили.

КНЕЖЕВИЋ: ДАТИ ЈОЈ ДРЖАВЉАНСТВО

МИЛАН Кнежевић из ДФ упутио је председнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу иницијативу да глумица Весна Пећанац добије црногорско држављанство и навео да има њену сагласност за то.

- Не само наша, него и шира културна јавност већ одавно је упозната са маћехинским и игнорантским односом Црне Горе према највећем режисеру у историји црногорске кинематографије Живку Николићу - навео је Кнежевић.

- Познати су безуспешни покушаји једног броја посланика, минулих година, да се Живку Николићу омогући примање пензије, али су те иницијативе одбациване кроз карактерисање овог великана нашег и европског филма као неког ко мрзи своју државу.

УСПЕШНА КАРИЈЕРА

ГЛУМИЦА Весна Пећанац остварила је бројне улоге како на филму и телевизији, тако и у позоришту. Са супругом Живком Николићем има два сина. Неке од најпознатијих улога играла је управо у Живковим филмовима "Лепота порока" И "Чудо невиђено". Публика је памти и по незаборавној улози Јеке у серији "Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо", али и служавке Марије из "Отписаних". Велики део успешне каријере провела је и у Атељеу 212, где је 2016. по 1800. пут извела монодраму "О, какав диван дан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БАЈАГИНА СУПРУГА: Све песме посветио њој - у браку 40 година