НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Лакше је одржати концерт него написати сценарио за серију

Танјуг

04. 01. 2022. у 13:09

НОВА играна ТВ серија "Сложна Браћа - The Next Ђенератион" премијерно ће бити приказана вечерас на кабловском каналу Суперстар ТВ, а творац овог серијала, чувени музичар Др Неле Карајлић истиче да је много лакше одржати концерт него писати сценарио за серију.

НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: Лакше је одржати концерт него написати сценарио за серију

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"Увек сам узбуђен, сваки пут ми је занимљиво, и знам да је добро то што сам урадио, јер кад гледам, уопште не схватам да сам то ја писао, већ неко сасвим други. То ми је сигнал да сам у том смислу успео да прескочим "рампу", сматра Карајлић, коме је право име заправо Ненад Јанковић, певач и аутор многих песама сарајевске рок групе "Забрањено пушење".

Друга сезона серије после 26 година доноси 12 нових епизода које се надовезују на сатиричну серију из деведесетих, са новим и старим ликовима, а након премијере на Суперстар ТВ, кренуће да се приказује од 8. јануара на каналу Прва ТВ, суботом и недељом од 20 часова.

Карајлић је аутор и оригиналног мини серијала "Сложна браћа" од 7 епизода из 1995. године, који је тада и глумио у серијалу и режирао га уз Николу Пејаковића Кољу и Олега Новковића.

Изворна прича на духовит начин је представљала менталитет народа и појединаца на територији бивше Југославије, а играли су на жалост покојни Жика Миленковић, Давор Дујмовић, певач Владимир Савчић Чоби. Такође, остали су упечатљиви - Петар Божовић, Горан Султановић, Јелисавета Сека Саблић.

"Много је лакше свирати концерт уживо, јер онда је јасно да је све до мене, до тог тренутка када то музичар изводи. Ово је мало компликовано, јер гледам оно што сам направио, али сматрам да је ово серија која има своје место у понуди свих серија код нас. Погодили смо причу за шире гледалиште" истакао је сценариста и идејни творац хумористичке серије, у реализацији ЕТМ Продукције и компаније Телеком Србија.

У каријери је Неле био и редитељ, и глумац, а себи је доделио мању улогу у првој - пилот епизоди новог наставка иако је сценариста и аутор серије уз режију Милорада Милинковића.

"Мислим да ја ту и више немам шта много глумачки да тражим. Прво, онај лик кога сам играо у оригиналу је отишао у ваздух, у том првом серијалу. А друго, намерно смо избегавали да зовемо старе јунаке - глумце да не би дошло до забуне. Сви су памтили Горана Султановића као Ченгу, и нема шансе да он сада одигра неку велику улогу, а да не буде опет Ченга", изразио је свој став др Неле и додао да су у овом наставку присутни и актеристаре верзије - Наташа Нинковић, Зоран Цвијановић, Никола Пејаковић, као гостујући глумци у кожама других ликова.

Сценариста серијала поново је пружио веома карактеристичан хумор припадника бивших република некада заједничке државе Југославије, а редитељ Милорад Милинковић је са Карајлићем реализовао и наставак култне "Топ листе надреалисте" у виду пројекта "Надреална Телевизија" (2012).

Фото Драган Миловановић

У серији "Сложна Браћа - The Next Ђенератион" играју и - Марко Гверо, Андрија Кузмановић, Љубиша Савановић, Милан Ковачевић, Амар Ћоровић, Маја Чампар, Миљан Прљета, Милутин Мима Караџић, Радослав Рале Миленковић, Сергеј Трифуновић, док су продуценти - Ненад Окановић, Бојан Ивковић и Ненад Пирнат.

Снимљено је 12 жанровски различитих верзија песме "Сложна браћа" за ођавне шпице свих 12 епизода.

Према аутору, најновија верзија је једна нова авантура, а дубоко је уверен да ће публика примити нове јунаке на исти начин на који је прихватила и старе, јер носе исту врсту шарма, те се нада да ће се нова сезона гледати са истим ентузијазмом и за 30 година, баш као и први серијал настао пре 26 година.

Неле Карајлић је ретко свестрани аутор - уметник у сфери шоу бизниса: музичар, ТВ сценариста, глумац, редитељ, учесник - домаћин квиза "Ја волим Србију", али и књижевник, у којима углавном успешно плива.

"Баш и не пливам у свим тим уметностима, већ обично тонем, а када кренем да тонем, онда се успињем рукама и ногама да изађем на површину. Не умем да направим баланс. Посвећен сам када уђем у неки пројекат и из њега не излазим без крви, зноја и плача удовица. Немам никакву резервну варијанту док стварам једно дело. Али, када се уморим од музике, онда пређем на нешто друго, а када се уморим од писања књига, онда се окренем и нечем новом, као што је отварање галерије", навео је Карајлић, који има нови ангажман у виду премијерног простора - Галерије "Сањај" у Београду.

Фото: М.С.

Изложба "Трагачи [снова]" три млада аутора (Марко Кусмук, Дамјан Ковачевић и Владимир Лалић) отворила је овај нови уметнички простор у новембру, који воде заједничким снагама Др Неле Карајлић и његова супруга Сања Бјелановић Јанковић.

Такође, са својим сином Срђаном Јанковићем написао је сценарио за свих 12 епизода најновије "Сложне браће" током периода короне, што му је сасвим пријало да пронађе довољно времена да се посвети тако захтевном подухвату, тако да му је породица укључена у разне креативности.

"Филозофски или идеолошки извор из кога излази сва моја креација је исти, без обзира да ли свирам, стварам музику или пишем. Имам увек једно исто извориште тога шта мене мучи, шта желим да кажем публици, или на који начин желим да нешто представим, тако да је то само питање технике. Као да вас неко превози са тачке А у тачку Б, једном ће то урадити уз помоћ BMW-a, други пут је то Порше, трећи пут - Мерцедес", направио је симболичку паралелу Карајлић, који се увелико афирмисао као књижевник са три запажена романа - "Фајронт у Сарајеву" (2015), "Солунска 28 - "О новцу и страстима" (2018) и "Солунска 28 - "О пријатељству и издаји" (2019) за истог издавача - "Лагуна".

Фото ATA Images / Архива

Посебан spektakl ће чекати публику наредне године, тачније на Светски дан музике - 21. јуна 2022. на стадиону Ташмајдан, јединствени дует Стефана Миленковића и Нелета Карајлића у пројекту "Rock Ел Цласицо".

"То је једно посебно лудило, изузетно ме радује, јер ја сам човек експеримента, волим то нешто што ме покреће. Не волим да изађем на позорницу, а да притом ја не будем сам себи најбоља публика", јасан је Неле, а музички спот "Гиле шампион и Чајковски" већ је снимљен као најава за овај концерт.

 

БОНУС ВИДЕО: 

МИТСКА БИТКА: Сцене са снимања филма "Коридор" Слађане Зарић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика