ОБРАДИО КРЊЕВЦА И КНЕЗА МИХАИЛА: Пијаниста Александар Јовановић објавио албум "Пиано соло" са осам песама

В. Н.

27. 11. 2021. у 09:38

ЏЕЗ пијаниста Александар Јовановић Шљука објавио је албум "Пиано соло" ("Лампшејд медија") на коме је само уз клавир снимио шест ауторских импровизација и обраде народних песама "Јесен стиже рана" Миодрага Тодоровића Крњевца и "Што се боре мисли моје" кнеза Михаила Обреновића.

ОБРАДИО КРЊЕВЦА И КНЕЗА МИХАИЛА: Пијаниста Александар Јовановић објавио албум Пиано соло са осам песама

Фото Промо

- Пожелео сам да себе и публику вратим на основне елементе музике: мелодију, хармонију и ритам, кроз звук само једног инструмента - рекао је Јовановић.

- Свих осам тема сам импровизовао и обликовао их у тренутку, али те нумере као такве више никада нећете чути, већ ће концертна извођења бити у некој новој и јединственој верзији. Импровизација је моја највећа музичка љубав, а рецепт сам нашао у музици која преноси емоције, у блузу, кафанском мераку, у страсти и разиграности џеза и Балкана.

Поред ауторских композиција, Јовановић је снимио своја виђења "Јесен стиже рана" и "Што се боре мисли моје", истичући да су за њега "народне песме, староградске, романсе, или само мотиви фолклора, ритмови, хармоније, неисцрпна ризница идеја":

- Тако долазимо до коначне мешавине различитих традиција: класике, џеза и фолклора. Та мешавина је код мене крајње природна и спонтана, тако да је само било потребно уобличити је у музичке форме - композиције и наћи одговарајући рецепт за импровизацију.

За музичара је "импровизација највећа музичка љубав", а рецепт је нашао у "музици која преноси емоције, у блузу, у кафанском мераку, у страсти и разиграности џеза и Балкана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)