РАДЕТОВА МУЗИКА ЈЕ ЕВЕРГРИН БАШТИНА: Додела награде "Дарко Краљић" и концерт 30. новембра у Народном позоришту

В. Н.

27. 11. 2021. у 11:45

У НАРОДНОМ позоришту у Београду, Удружење композитора Србије (УКС) 30. новембра уручиће композитору Радету Радивојевићу награду "Дарко Краљић", за животно дело у домену популарне музике за 2020. годину.

РАДЕТОВА МУЗИКА ЈЕ ЕВЕРГРИН БАШТИНА: Додела награде Дарко Краљић и концерт 30. новембра у Народном позоришту

Фото В. Данилов

Стручна комисија УКС, у којој су били Радослав Граић, Жарко Данчуо, Јован Маљоковић, Владан Вучковић Паја и Александра Милутиновић, у образложењу је навела да је Радивојевић "у својој изузетно успешној, пола века дугој каријери, постао један од водећих аутора чији се значај може поредити са популарношћу легендарног Дарка Краљића."

Музиколог Ивана Тришић каже да је Радивојевић "у историјски развој популарног жанра унео сложена формална решења која су проширила традиционални облик популарне песме, обогатио је хармонску подлогу и донео маштовите аранжмане."

- Његова музике пре свега плени неисцрпном мелодиком, лириком и осећајношћу једног изразитог, снажног неоромантичара - навела је Тришићева.

- Као таква, она превазилази мерила савременог историјског периода и има све шансе да и у далекој будућности зрачи као евергрин баштина.

На дан уручења награде у Народном позоришту биће уприличен и свечани концерт, у чијој реализацији учествују глумци Вјера Мујовић, Александар Срећковић Кубура и Иван Михаиловић, Ревијски оркестар Музичке продукције РТС-а, диригент Огњан Оги Радивојевић, хармоникаш Славко Цале Митровић, хор Дечјег културног центра, диригент Невена Ивановић, као и вокални солисти Јелена Пајић, Дуња Вујадиновић и Милена Драговић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)