ИНТЕРВЈУ Стефан Миленковић: Нова димензија класици и року!

Весна ПАНТЕЛИЋ, Владан САМАРЏИЋ

16. 10. 2021. у 14:00

КЛАСИКА и рокенрол могу бити експеримент, али и нова реалност, па, иако то није нов концепт, с обзиром на то да су рок бендови већ свирали класику, а класичари рок, Неле и ја желимо свему да дамо следећу, нову димензију. Јер, он није класичан рокер, а нисам ни ја класичан класичар. Када то спојимо, само наша машта постаје граница, а доста смо маштовити.

ИНТЕРВЈУ Стефан Миленковић: Нова димензија класици и року!

Фото Драган Миловановић

Стефан Миленковић, виртуоз на виолини, деценијама јединствена личност у свету класичне музике чија каријера практично траје од када је проходао, данас и професор, уметнички директор концертне дворане Музичко-балетске школе у Новом Саду, нема дилему да ће сарадња са популарним Др Карајлићем на пројекту "Рок ел класико", бити - пун погодак:

- Спајамо традиционалне песме "Забрањеног пушења" са класичним композицијама и класичним мајсторима, али ићи ћемо и даље. Биће ту ауторских комада, анимација, нарације. Спој класике са роком је само почетна тачка. У овом пројекту то ме је привукло, а знам да је тако и са Нелетом. Ми смо уметници слободних схватања, Неле се показао и доказао у глуми, затим као сјајан писац. Имам и ја доста искуства која нису класична, па је зато тај спој несвакидашњи.

* Најавни сингл "Гиле и Чајковски" повезао је хит "Забрањеног пушења" и "Лабудово језеро"?

- То је карактеристика правих ствари, њихова вредност се не мења. Данас их слушамо на другачији начин, али и даље су актуелни, баш као и, рецимо Бетовенова симфонија. Спот је само узорак, да, отприлике покажемо у ком ће се правцу све кретати.

* Да ли сте слушали "Забрањено пушење", гледали "Топ листу надреалиста"?

- Увек сам био њихов фан, а уз "Надреалисте" је моја генерација одрастала. Неле је за мене био и остао легендарна фигура на Балкану. Као једна врста нашег Монти Пајтона, то је његов капацитет, ранг, свестраност... Док сам био у Америци, знали смо један за другог, али неке ствари не могу да се планирају, мора да сазри тренутак. Тако је и са нама двојицом, некада је потребно 10, 20 или 30 година да клица проклија.

 

Фото Драган Миловановић

* Да ли нам наредна година, после премијере на "Ташу" доноси и заједничку турнеју по Србији, можда и иностранству?

- Природа овог споја није лимитирана на одређено поднебље, иако неке песме јесу на нашем језику. Оно што ћемо даље радити ће бити доста универзално. Жеља свих нас је да то не буде само овде, већ да "Рок ел класико" представимо свуда. Има интереса.

* Чини се да стварате нову публику?

- Људи прихватају оно што је добро, године, па чак и стил, нису пресудни. Битно је да буде добро и атрактивно. То ће бити један стил који, ипак привлачи одређену публику, а да ли ће бити демографски свака категорија. Не знам, тешко је предвидети. Мислим да је моћ песама и овог споја, то што су неке универзалне. Многе Нелетове песме и начин размишљања, и његов и мој, је нешто што настојимо да превазилази време. Ја радим једну исту ствар, и радим дуго, али не радим исто. Зато је потреба за новом публиком присутна код обојице. И то је део наше мисије, да се ствара нова публика.

ИНТЕРВЈУ СА НЕЛЕТОМ КАРАЈЛИЋЕМ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ

* Неле вас је, каже, први пут срео када сте имали 14 година, две године касније забележили сте свој хиљадити наступ. Доноси ли вам излазак на сцену и данас радост као тада, када сте били тинејџер?

- Увек, то је комбинација емоција, радости и узбуђења. Без тог жара за наступањем, не бисмо ни могли. То захтева потпуну инвестицију бића. Све оно што сте до тада радили се концентрише у једну тачку и то је тај - моменат наступа. Многи старији уметници и даље имају тај жар.

* Верујете ли да су велики композитори били рок звезде свог доба?

- Апсолутно, неки више од других. Бетовен је био ипак више композитор него пијаниста, али није правио спектакл од наступа као касније, у 19. веку, Паганини или Лист. Поготово Паганини који је успоставио модел звезде солисте, имао је ауру рок звезде свог доба. Видевши га, и пијаниста Лист је почео да прави шоу-програм од својих реситала. Није ту реч само о музици и шта радите на сцени, него ко сте на сцени. Ја бих додао и ван сцене.

Фото Драган Миловановић

* Може ли се данас класика више приближити публици, обичном свету?

- Увек сам за богату понуду, да свако има опцију, као што имамо могућност да гледамо разне филмове. Тако је и са музиком, треба имати понуду, наравно, рок, поп, џез су незаобилазни, али треба да имамо и концерте класичне музике. Природа наших инструмената је таква да су акустични и боље се показују унутра, али мнго тога може да се прикаже и на улици, тргу... Уосталом, тако се радило пре 100, 200, 300, можда и хиљаду година, када су музичари свирали на улици.

* А, како представити младима класичну музику?

- Ово није питање од милион долара, већ од милијарду. У Америци, рецимо о овој теми дискутују уметнички директори највећих фестивала, највећих оркестара, и увек је питање "Шта са класичном музиком, како је приближити". Треба ангажовати композиторе за нове композиције, потребни су атрактивни уметници који својим примером, појавом и приступом приказују оно што раде. У САД уметници имају обавезу да, рецимо када гостују у неком граду, обилазе школе, чак и вртиће. Клинци увек реагују добро.

 

Фото Драган Миловановић

МОЈ СИНЧИЋ И ТЕХНО?!

* Корона је променила готово у трену цео свет, у којој мери је вас ковид пореметио?

- Нама се родио син Никола 25. априла прошле године и тешко ми је да на 2020, уз све муке и недаће, гледам као негативну годину. Више сам код куће па сам могао да од почетка гледам како расте. Супер реагује на музику, има ритам, цупка, али до шестог месеца није могао да поднесе звук виолине. Ако бисмо му пустили неки техно, све је било ОК, али када чује класику - плач. И онда, у једном тренутку се то променило. Ваљда су му се допале те фреквенције. Е, сад, да ли ће бити музичар, то је мање важно.

РАСТАО И СТАСАО УЗ "НОВОСТИ"

ГОТОВО 40 година после јавног часа ученика београдске Музичке школе "Коста Манојловић" и дечкића са три године и три месеца забележеног у краткој новинској вести у "Вечерњим новостима" да је "мали С. М. свирао дела З. М.", виртуоз је поново у "Новостима". Вест - велика, баш као и она, крајем прошле године, када је на страницама нашег листа, у емотивној исповести потврдио да се "за стално" враћа у Србију:

- Само ове две чињенице довољне су да одговоре на питање шта су за мене "Новости". Уз вас сам растао и стасао. "Вечерње новости" су много више од обичних новина.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)