НАШИ СЕНИОРИ - Мира Пеић, глумица и певачица: Како су хипици пробили комунистичку блокаду

Ј. ДИНЧИЋ

15. 10. 2021. у 11:18

ДАВНЕ 1969. године тадашња Југославија била је једина комунистичка држава у којој је премијерно изведена представа "Коса", а београдска публика је погледала само годину дана после светске премијере на Бродвеју.

НАШИ СЕНИОРИ - Мира Пеић, глумица и певачица: Како су хипици пробили комунистичку блокаду

Фото В. Данилов

Једну од главних женских улога, популарну Шејлу, одиграла је управо Мирјана Пеић Арменулић, која је широм бивше Југе била позната и као извођач староградских песама. Осим у "Коси" заиграла је у "Левацима", "Метли без дршке", "Повратку отписаних", "Срећној породици"...

Снимила је бројне трајне снимке за фонотеку Радио Београда попут "Дај нам сунца", "Сама", "Усамљена бреза", "Зашто плакати", "Сутон на Калемегдану"...

Данас, пола века од велике премијере чувене "Косе", даске које живот значе, светла рефлектора и микрофон заменила је активним пензионерским животом. Иако је на прагу девете деценије, и даље успева са лакоћом да се стрчи низ степенице са четвртог спрата, оде до самоуслуге по намирнице, зготови ручак, поспреми по стану и све то са осмехом на лицу.

- Због целокупне ситуације, позориште више и не посећујем, не одлазим ни у Атеље 212, који је некада за мене био велика породица врсних уметника, кућа у коју су долазили и други глумци и писци, а данас готово више нико од њих није међу нама, па ме ништа ни не вуче више ка том путу - присећа се Мира, која слободно време проводи углавном у друштву супруга, некадашњег славног тенисера, а касније и тренера Радмила Арменулића.

- Могло би се рећи да нам је сваки дан различит, осим свакодневних уобичајених обавеза, трудимо се да увек одвојимо време за шетњу, ако не стигнемо да изађемо на дуже, онда се потрудимо да направимо барем круг око зграде.

Заборавила је, каже, да је пензионерка, јер се никада није тако ни осећала. Увек је проналазила себи окупацију и неку занимацију у животу, а од књига и филмова никада није одустајала.

- Осим дневне штампе, увек читам и неку књигу, у мом случају то је углавном античка драма, али и сва литература из опуса Чехова и Достојевског су увек идеална препорука. Уз то Нушићева дела су незаобилазна за сва доба и све генерације - додаје Мира. - Саставни део наших вечери је и квиз "Слагалица", уз који проверавамо знање, јер много тога се уз године и заборави, а са друге стране учимо нове ствари, јер човек се учи док је жив.

Вечери углавном воли да проводи за клавиром, уз добро познате мелодије зна да запевуши неку од себи и Радмилу омиљених песама, док се у хладним зимским данима изнова враћају гледању омиљених филмских остварења. Све имају снимљено на дисковима, и када пожеле само пусте омиљени трилер или драму.

Фото Н. Параушић

- Сматрам да људи одласком у пензију никако не смеју да клону духом и да чекају судњи дан. Ја сам игром случаја цео живот радила ствари које сам волела, али има много сениора који су пензију стекли радећи посао који нису волели, али су због примања морали - додаје Мира. - Е, управо томе и служи пензија, даје нам се поново могућност да се окренемо животу и прилагодимо га стварима које нама одговарају и за којима смо можда читавног радног века жалили.

НА СЦЕНИ СА ГАГОМ И МИШОМ

За прву "Косу" у Атељеу 212 главни "кривци" су били Мира Траиловић и Зоран Ратковић, којима није требало много да постигну потребне договоре и потом повере Бори Ћосићу да је преведе и адаптира. Осим Мире у подели су били и Драган Николић, Миша Јанкетић, Сека Саблић, Нада Блам, Бранко Милићевић Коцкица...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића