НЕНАДМАШНА ПОЕТЕСА И ХЕРОИНА ПОП СТИХА: Емотивни опроштај Синише Шкарице, дугогодишњег уредника "Југотона", од Марине Туцаковић

М. Ћ.

24. 09. 2021. у 10:14

ДУГОГОДИШЊИ уредник дискографске куће "Југотон", Синиша Шкарица (75), на емотиван начин се опростио од Марине Туцаковић, која је написала прегршт текстова за хитове објављене под њиховом етикетом.

НЕНАДМАШНА ПОЕТЕСА И ХЕРОИНА ПОП СТИХА: Емотивни опроштај Синише Шкарице, дугогодишњег уредника Југотона, од Марине Туцаковић

Синиша Шкарица , Фото Жељка Димић

Подужи пост на "Фејсбуку" Шкарица је насловио "Опрости, Марина", описујући Туцаковићеву као "ненадмашну хероину поп стиха" и "поетесу невероватног асортимана".

- Отишла је Марина. Из мог живота, дефакто, још давне 1991. - почео је Шкарица.

- Готово 30 година потом она је још увек била краљица рима које више нису допирале до мог уха, али та чињеница не умањује празнину која сада коначно настаје.

Сећање се враћа у септембар те туробне, ратне '91.

- У метежу пробијања звучног зида, невидљивих снајпера, пуцњева, ракетирања, сирена и склањања у кућне подруме, склоништа, јавио се један од ретких гласова бриге, саосећања и помоћи: "Јесте ли добро? Јесу ли деца у реду?". Глас с оне друге стране, с оног познатог телефона 011456426. Једном је изјавила: "Увек сам имала страх за људе које сам волела".

Фото Instagram/marina.tucakovic

Онда је, наставља Синиша, кренуо "озбиљан, крвави рат".

- Све везе су биле прекинуте. Заокупљени властитим животима и преживљавањима, чак и онда када се Запад под кодираним позивом "рокенрол" (иронично, зар не?) обрушио над остацима бивше државе, па раних двехиљадитих када је посао одмрзавао залеђене границе, када сам се први пут запутио у бивши нам главни град, међу обновљеним везама нисам нашао ону њену. Нисам нашао времена да узвратим онај позив пун бриге, питања и саосећања. Ни када је изгубила старијег сина, када је сазнала за тешку болест. Шта се то догоди у људској глави? Остао сам дужник. Ни ове речи неће исправити нечињено. То је као исповест, као потреба да се добије опрост од оног који ти га више не може дати.

Шкарица, врсни хроничар забавне музике на овим просторима, подсетио је овом приликом на саме почетке Марининог стваралаштва седамдесетих, на упознавање са њом у продавници "Југотона", касније и са њеним родитељима на Врачару... Истакао је колико је Туцаковићева волела нови талас, Горана Бреговића, Џонија Штулића, Бору Ђорђевића, Беби Дол... Присетио се и да је још тих седамдесетих Марина почела са, како је рекао, "излетима" (Мехо Пузић, Шабан Шаулић).

- Пописати све њене важније радове значило би, уместо ових неколико новинарских картица, испунити солидну књижицу, а с белешкама и праву књигу. Неко ће за Марину, надам се скоро, и то направити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?