СВЕ ШТО ЗАРАДИМ ПОТРОШИМ НА ЧАШЋАВАЊЕ У КАФАНИ: Марини Туцаковић је више значило да јој песма буде хит, него милиони марака и долара

В. М. П.

22. 09. 2021. у 07:38

СРБИЈА и бивша Југославија и даље оплакују хитмејкера Марину Туцаковић, која је својим текстовима улепшала највеће радости, прве љубави, дружења, славља и забављања многим генерацијама.

СВЕ ШТО ЗАРАДИМ ПОТРОШИМ НА ЧАШЋАВАЊЕ У КАФАНИ: Марини Туцаковић је више значило да јој песма буде хит, него милиони марака и долара

Фото ATA Images

Готово да нема певача и композитора из Југославије са којим није сарађивала. Списак хитова једног од најбољих и најважнијих текстописаца са ових простора је импресиван - "Младићу мој",  "Љубавници", "Табакера", "Маслинасто зелена", "Чини ти се грми", "Питају ме у мом крају",  "Уђи слободно", "Хајде да се волимо", "Недеља", "Ветрови ме ломе", "Где ћу сад, моја ружо", "Нисам преживео", "Лична карта", "Кад љубав закасни", "Крушка",  "Смејем се, а плакао бих", "Ослони се на мене", "Питају ме, питају", "Зашто носиш прстен мој", "Гори море", "Остарићу нећу знати", "Рано је за тугу",  "Подсети ме што то бјеше љубав", "Зашто"...

Подједнако добро је писала за забавњаке и за народњаке. Иако је аутор једне од најлепших рок балада, "Ти само буди довољно далеко" групе "Генерација 5", Марина је истицала да су је "шутнули" из рокенрола, јер су рокери углавном кантаутори, а њој ту није било место.

Многим певачима је помогла да се афирмишу, а остали су јој верни само Џеј Рамадановски и Цеца Ражнатовић. За обоје је говорила да имају предивну душу, а Џеј ју је на једном концерту изненадио, поклонивши јој прстен са смарагдима и брилијантима.

- Ретки су певачи који знају да одаберу оно што им одговара, као Цеца - говорила је Марина.

- Она радо прихвата Футине и моје сугестије, док са Џејом понекад долази до сукоба мишљења. Рецимо, ми сматрамо да песму треба да отпева више забавњачки, а он хоће народњачки, али увек успевамо да нађемо добар компромис. Сарадња са Цецом је феноменална. Ми смо на истој таласној дужини. Код Цеце имам ту слободу да уста могу да јој ставим шта год хоћу, зато што њој народ верује. Постоје певачи код којих сам ограничена.

ПОТРЕСНЕ МУЗИЧКЕ ЕМОЦИЈЕ

КАДА су једном приликом новинари питали Марину да ли приватно слуша озбиљну музику, она је одговорила:

- За разлику од других уметности, најјаче емоције може да изазове музика. Када чујете једног Паганинија, Погорелића или Бору Дугића, не можете да останете мирни. Али, и кад чујете Шемсу Суљаковић како пева "Што ме питаш како живим", не можете да се не потресете.

Чак и код Здравка Чолића осећам извесну ограниченост, код Жељка Самарџића, опет, морам да идем на неку мекшу варијанту. Али, код Цеце све пролази.

Упркос томе што је написала више од 5.000 песама, Марини је увек полазило за руком да буде оригинална. Текстове је писала на већ урађену музику, а добра мелодија била јој је највећа инспирација:

- Мелодија ме повуче, заинтригира, а често и личност или животна судбина певача за кога пишем. Тотално сам оптерећена писањем текстова, па чак и кад не радим, стално размишљам о новим причама, реченицама, разним цакама, штосовима... Само ме то интересује, али на све могуће начине морам да "пуним батерије" - пуно да читам, да се крећем по граду и дружим са људима, да пратим шта други раде и да будем у току збивања на естради.

ВЕРНОСТ Са Цецом је била на истој таласној дужини, Фото Архива "Новости"

Најбоље се одмарала читајући криминалне романе или слушајући музику - "Притендерсе", Кејт Буш, Стивија Вондера, Мајкла Џексона, "Битлсе"... По сопственом признању, Марину ништа од технике није занимало. Била је "оперисана" од аутомобила (није чак имала ни возачку дозволу), од компјутера, видео-игрица, као и од политике. Интересовала ју је медицина и пратила је све часописе и ТВ емисије из те области. Обожавала је кување и моду.

Уживала је у томе да разгледа стране журнале и најлакше је руке била када је куповала гардеробу и ципеле.

- Готово све што зарадим, потрошим на шопинг или на чашћавање друштва по кафанама - рекла је једном приликом Марина, несуђени економиста, која је студије напустила на трећој години.

Стихове је, признала је својевремено, врло често сањала, чула их је док је обављала друге послове, када је ишла у самопослугу или на пијацу. Живела је са речима и оне су је пратиле:

- Песму ретко урадим из цуга. Око мене је, док радим, док клешем песму, море хартије и мора комбинација. Када би постојао рецепт за успех, писала бих 20 хитова дневно, а не један текст и по месец дана. Ни данас ми није најважнија зарада, већ то да задовољим свој его, знајући да сам написала добар текст. А кад песма постане хит, то ми више значи него милиони марака и долара. Сваки пут када га чујем, осећам готово дечју радост и узбуђење.

* * * * * * * *

МАРИНА ТУЦАКОВИЋ ЈЕ, ПРЕ ФУТЕ, БИЛА УДАТА ЗА музичара НЕНАДА СТАМАТОВИЋА

Гитаристи посветила први хит "Мајстор за пољупце"

ПОКОЈНА Марина Туцаковић и Александар Радуловић Фута били су деценијама и брачни и креативни пар, међутим, познати композитор није био њен први супруг. Марина је у младости кратко била удата за Ненада Нелета Стаматовића, гитаристу групе "Булевар", касније дугогодишњег члана Бајагиних "Инструктора". Неле је био један од значајнијих београдских гитариста крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века.

Фото ПГП РТС

Свирао је и у групама "Сунцокрет" и "Зебра", а по напуштању "Инструктора" снимио је два соло албума - "Истина" (1994) и "Вруће, мокро, клизаво" (1997).

У једном интервјуу давне 1983. Марина је говорила о тадашњем, новопеченом супругу, откривајући да је управо њему посветила текст великог хита групе "Зана".

- Неца је мој "мајстор за пољупце" и "тако ми добро ради све" - причала је тада Туцаковићева.

- Он је мој најбољи лек за све немирне сне.

Идила, међутим, није дуго трајала, и Марина је животну срећу пронашла у другом браку, са Футом.

* * * * * * * *

 

ТАКО ЈЕ ГОВОРИЛА МАРИНА

* Што је човек јефтинији, више му је стало до тога да покаже скупе ствари.

* Верујте ми, све ће вам се остварити што желите другима.
* Можда људи не знају довољно о себи, али зато о другима знају све.
* Ј***ш грешку ако је не поновиш више пута.
* У једном дану се родиш. У једном умреш. У једном се заљубиш. У једном дану упознаш особу која ти промени живот. У једном дану се све догоди.
* Понекад мало умреш... Па наставиш као да није било ништа.
* Кад год су ми рекли да нешто не може, тад сам увек мало померала границе.
* Сви имају неки проблем, посебно они који мисле да га немају.
* Са правима је лако бити прави. Али са погрешнима је то мало боље.
* Све се десило случајно. Баш како је и планирано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)