ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА С МАШНИЦОМ: Постхумна реализација монументалног пројекта Христа Јавашева у француској престоници

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

16. 09. 2021. у 06:45

ТРИЈУМФАЛНА капија, око које се одвијају највеће националне свечаности у Француској, пресвлачи се ових дана у велики пакет.

ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА С МАШНИЦОМ: Постхумна реализација монументалног пројекта Христа Јавашева у француској престоници

ТАНДЕМ Жан Клод и Христо Јавашев, Фото Википедија

Тако се остварује постхумни уметнички пројекат чији је аутор познати концептуални стваралац Христо Јавашев, заједно са супругом Жан Клод. То је, истиче се, био њихов сан још из младости. Користи се рециклирана тканина од полипропилена, сребрне боје која се пресијава у плавим нијансама. Тканина ће бити обмотана црвеном машницом дужине чак три километра.

Тријумфалну капију, где се обављају највише војне и државне смотре, високу 50 метара, почели су полако да умотавају од недеље. Преко једне од страна, спуштени су први метри платна. Уметнички пројекат ће у потпуности моћи да се види од 18. септембра, а цео перформанс трајаће до 3. октобра.

Фото АП

Христо је већ чинио сличне подухвате, па је тако, између осталих, "обукао" познати Нови мост (Пон неф) у Паризу 1985. године и Рајхстаг у Берлину 1995. "Пресвлачење" Тријумфалне капије првобитно је било предвиђено у септембру прошле године, али је све одложено на годину дана због пандемије.

Христо Владимиров Јавашев је рођен у Бугарској, а за себе је говорио да је "македонски Бугарин чешког порекла". Емигрирао је 1958. у Париз, где се придружио групи "Новог реализма". Ту је и упознао своју супругу с којом је касније заједно остваривао своје пројекте.

Отишили су затим у Њујорк. Својим импозантним делима желео је да обележи дух времена у коме живимо. Као амерички држављанин, преминуо је 31. маја прошле године у 84. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)