ДУГОВЕЧНЕ ГРУПЕ МОРАЈУ ДА СЕ МЕЊАЈУ: Зоран Живановић, за "Новости", пред београдски концерт групе "Зана"

М. Ћунковић

31. 08. 2021. у 14:33

ПРОШЛЕ јесени није могло - сада ће, сви се надају, моћи. Требало је да "Зана" обележи 40 година рада концертом у београдској "Комбанк дворани" 14. новембра 2020.

ДУГОВЕЧНЕ ГРУПЕ МОРАЈУ ДА СЕ МЕЊАЈУ: Зоран Живановић,  за Новости, пред београдски концерт групе Зана

Фото Ненад Марјановић

На радост њихових обожавалаца, заказан је нови  датум, на истом месту, 25. септембар.

- Лане смо отказали концерт, јер се број заражених ковидом 19 повећавао, па су биле рестрикције знатно строже - прича, за "Новости", вођа групе Зоран Живановић Жика. - Колико људи ће сада дозволити и шта ће бити на снази - то тренутно не знам. Почињемо пробе ових дана, да се наштимујемо и загрејемо.

Да ли ће доћи бивше певачице, Радован Јовићевић...?

- То је сад, нажалост, због короне неизводљиво. Наташа Гајовић је мало у Србији, мало у Дубаију. Зана Нимани је у Канади, са Наташом Живковић нисмо често у контакту. Чуо сам се и са Радованом пре неки дан, компликовано му је из Њујорка да дође. Од гостију могу да најавим Наиву. Била је друга на "Беовизији" 2020. са песмом "Баш, баш", први пут ће наступити уживо на концерту. Имамо неке планове за дует "Јабуке и вино", али не могу ништа да кажем. Преговарамо, да видимо да ли термини могу да се усагласе са тим певачем.

Мислите ли на Жељка Бебека, оригиналног извођача, који тек од скора на концертима, изводи ову песму?

- Не, није тај певач, о коме причам, оригинално отпевао (смех). То мора да буде неко из Београда, јер је све доста компликовано. Радује ме што је Жељко почео да пева "Јабуке и вино", али ми је жао и не могу да верујем да још није запевао "Мене тјера неки враг". То је моја песма и баш ми је жао што је не изводи, јер је велики хит у целом региону. Снимио ју  је на првом соло албуму по изласку из "Бијелог дугмета". Рекао сам му: "Почни то да певаш, народ би желео да је чује". Песма се пушта свуда, знам по тантијемама.

Појединци изузетно цене прву, урбанију фазу "Зане", а мање оно што је уследило?

- Први албум је био класичан њу вејв. Продат је у 35.000 примерака, што плоча, што касета.

Схватио сам врло брзо да "Југотон" није много заинтересован за тај правац, и да очекује од нас комерцијалну, а у исто време и квалитетну поп музику. Албум који је после дошао "Додирни ми колена" из 1982, спада у најбоља поп остварења, а онда је фантастичан и "Натраг на воз" из 1983, где су "Јабуке и вино", "Младићу мој"... Сваки бенд мора да се мења. Кад је дошла Наташа Гајовић, имали смо проблем како да је приближимо што пре публици. Народ ју је прихватио. "Зана" је имала четири певачице, четири поставе музичара, и у свакој фази је било огромних хитова. Јелена је имала можда и најтежи задатак, јер је четврта певачица. Кренуло је са "Нисам, нисам", "Није све тако црно", па су дошле "Мала", "Ране", дует са Наташом Гајовић "Ступидо"... Сви бендови који имају те промене, ту мислим на "Дугме", "Магазин", "Нове фосиле", показали су да су ауторски јаке групе, са великим песмама. Горан Бреговић је успео да анулира Бебеков одлазак, а нико није веровао да ће то моћи да се надокнади.

ПОНОСАН НА НОВУ ПЕСМУ

УСКОРО ПГП РТС објављује бокс-сет са вашом комплетном дискографијом?

- Ту ће се наћи нова песма, за коју мислим да је једна од најбољих које сам компоновао - вели Жика за наш лист.

- Чекам текст, па ћемо да видимо да ли ће коцкице да се сложе.

МАРИНИН ДОЛАЗАК ЗАВИСИ ОД ЗДРАВЉА

ХОЋЕ ли се на концерту појавити Марина Туцаковић, која је веома битна за вашу каријеру?

- Неки дан се осећа добро, некад мало слабије - открива Живановић.

- Велики је оптимиста. За њу увек има места у нашим срцима. Позив је већ добила, а од њеног тренутног стања ће све зависити. Она мора много да се чува, тако да - пре ће бити да неће моћи да дође.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)