КО ЈЕ БИО ЛАНЕ ГУТОВИЋ: Памтићемо га по бројним улогама и по харизми која је све остављала без даха (ФОТО)

Novosti online

25. 08. 2021. у 18:15

МИЛАН Лане Гутовић је био српски филмски, телевизијски и позоришни глумац рођен у Умци код Београда 11. август 1946. , а преминуо од корона вируса 25. августа 2021. године у Београду

КО ЈЕ БИО ЛАНЕ ГУТОВИЋ: Памтићемо га по бројним улогама и по харизми која је све остављала без даха (ФОТО)

Фото: ТВ Новости

Академију за позориште, филм, радио и телевизију y Београду завршио је 1967. године, заједно са својим колегама са класе (Јосиф Татић, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Ђурђија Цветић, Танасије Узуновић) које је Бојан Ступица примио у стални ангажман Југословенског драмског позоришта. Првак драме Народног позоришта у Београду постаје 2006. године., а пензионисан је крајем децембра 2011. године.

Фото: ТВ Новости

Играо је у  многобројним представама које су му донеле многобројне награде и признања ( „Протекција”, „Кад су цветале тикве”, „Буба у уху”, „Ружење народа у два дела" „За ким звоно звони”, „Пучина”, „Колубарска битка”, „Ваљевска болница”, „Народни посланик” итд.).

Последње две деценије игра свој „Кабаре”, са којим је гостовао широм света.

Вратио се у Југословенско драмско позориште где од 2020. године има улогу у представи „Путујуће позориште Шопаловић”.

Прву главну улогу игра 1979. у филму Миће Милошевића Другарчине, који га је ангажовао и 1981. за филм "Лаф у срцу", чији су сценарио писали Синиша Павић и Љиљана Павић где се епизодно појавио као Срећко Шојић. Годину дана касније, одлучују да његов лик прошире и снимају филм "Тесна кожа", где је са Николом Симићем играо једну од главних улога која је доживела енормну гледаност, те због тога снимају наставке 1987, 1988, 1991.

Фото: ТВ Новости

Прву већу улогу у серијама је остварио 1971. у остварењу Синише Павића "Дипломци", а публика ће га памтити по улогама Ђанкарла Маротија у "Бољем животу" и Драгослава у "Бољем животу".

Срећка Шојића је поново заиграо 2006. године у серији "Бела лађа", који је играо до 2011.

Био је водитељ и аутор неколико емисија и кратких хумористичко-сатиричних прилога на Телевизији Пинк, ТВ Фокс и РТС. Његове најпознатије емисије су Орално доба и Не може да шкоди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)