САБОРАШИ У "ВРТЛОГУ" ЕМОЦИЈА: Љути окршај за "Златну трубу" коју "Новости" додељују већ 57 година (ФОТО)

В. Илић

15. 08. 2021. у 01:50

ПРВЕ ноћи Сабора трубача Гучу је задесио "вртлог". Дувала је труба мајсторског аса Дејана Петровића, одувала за трен све што је можда тиштило сабораше, сву муку и недаће.

САБОРАШИ У ВРТЛОГУ ЕМОЦИЈА: Љути окршај за Златну трубу коју Новости додељују већ  57 година (ФОТО)

Фото: В. Илић

Повео их је звуцима лимене на "вртешку" среће, а потом их убацио у "турбуленцију" емоција, која се осећа на сваком кораку мале драгачевске вароши, преко ноћи преображене у својеврстан српски Вудсток.

Баш тако су се ређали Петровићеви хитови ("Вртлог", "Вртешка", "Турбуленција"...) на стадиону крај Бјелице, где је неколико хиљада људи ђускало, скакало, певало...

- Србија је изнедрила Гучу, она дала најбоље трубаче који су се одавде винули у свет, а, по чему нас, између осталог, и тамо негде препознају. Мени лично, Гуча је колевка која ме заљуљала и отиснула у неслућене висине! То желим сваком колеги, који се данас такмичи овде и који се увек враћа Гучи - поручио је виртуоз саборашима. - Ја вам кроз трубу дајем себе, дајем своју душу... знам да осећате ту емоцију. Зато, уживајте, веселите се, плачите, скачите... шта вам је воља. Љуби вас и воли ваш Дејан Петровић!

НА бину су се потом попели најбољи трубачки оркестри. Надјачавале су се, надметале трубе са југа и запада, истока и севера. Преплитали су се кола и чочеци, јужњачки мелоси и шумадијске "двојке", нешто меканије и тише свирање и оно јужњачко пуно баса, бубњева, што тера на дернек... Трубачки мегдани трајали су до јутарњих сати...

Победника на овом поноћном концерту није било, они ће се тек знати вечерас, након љутог окршаја на стадиону крај Бјелице, после кога ће бити познат и добитник "Златне трубе", коју "Вечерње новости" на Сабору додељују већ 57 година.

Трубачи су се потом размилели по трубачкој престоници. Грмело је са свих страна. Један Милан из Немачке, родом из Републике Српске, није пуштао трубачима да одмакну од њега и његових ортака пуних шест сати.

- Женим се за 15 дана. Молио сам будућу супругу да ме пусти да као момак још једном дођем на Сабор у Гучи. Дала је "зелено светло", само ми је запретила: "Без трбушних плесачица на столовима!" - кроз смех нам је рекао Милан. - Поштујем договор, али не знам да ли грешим ако наручујем по десети пут ону стару Тозовчеву: "Мени мајка говорила што се сине не ожениш, зашто цуру не доведеш, стару мајку одмениш...", па каже: "А ја нећу, па нећу, што да правим несрећу, певам песмице, варам цурице...".

ЖУРКА је у Гучи трајала до свитања. Од умора, алкохола, неки у само јутро полежу по врелим гучким улицама. А онда у цик зоре, само што се први зраци сунца промоле изнад гучких брда, проломи се трубачка будилица. Измиле трубачки оркестри са све четири стране света, окупљају се код споменика трубачу, позивају на нови дан лудовања, најбољег трубачког на свету. Ако и то није довољно, онда су Драгачевци осигурали сигурно буђење - пуцање прангија.

- Ја сам скочила два метра од кревета јутрос у седам. Помислила сам да је некаква бомба експлодирала. Затресла се цела Гуча. Искочила сам напоље, видим домаћине, смеју се. Скувана кафа и ракија чекају на столу. Кажу ми да не бринем, то је уобичајена гучка будилица - своје утиске са првог Сабора испричала нам је Стефани Дубоис из Париза која је са дечком дошла у Гучу, а све захваљујући музици из филмова Емира Кустурице. - То је нешто што ме је одушевило, баш као и трубачка музика која тера на игру без престанка...

ПОСЛЕ жестоке свирке, најбољи трубачки оркестри се повлаче, штеде усне и дах за најзначајнији тренутак у години за њих - финално такмичење трубача, које се ове године враћа на старо време - недеља у 15 часова, на стадиону крај Бјелице. Свако од њих нада се наградама, које им, како сами сведоче, у тренутку промене животе.

- Такмичим се већ седам година у Гучи. Нисам досад освојио ниједну од четири највредније награде. Као и сваки пут, и ове се надам да ћу на проглашењу победника чути своје име. Најдража би ми била "Златна", јер она је сваком капелнику сан. Они који су га досањали нису више исти, они се уздигну од свих. Могу да замислим само какав је тај осећај. Ја се сав најежим када помислим. Кажу да је неописиво - своја надања нам је поделио трубач Владимир Ивановић из Загужања.

Да такмичење трубача треба и мора да буде, баш као некад, централни догађај сваког Сабора, слаже се и Дејан Петровић, кога су организатори изгласали за музичког уредника ове светковине за наредних десет година.

- Такмичење мора да се врати у центар пажње, а не концерти, па не и моји наступи. Мора да се победници пронесу на леђима сабораша по читавој вароши, да свако зна ко је победио и да се то слави, да славимо победнике... Јер, зато је Гуча постала ово што јесте. То морамо да јој вратимо - закључио је Петровић.

ОМЛАДИНЦИМА ПОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ

НА такмичењу омладинских оркестара у Гучи, награде у овој категорији освојили су: трећи трубач - Млађан Крстић из оркестра Млађана Крстића, Загужање, други трубач - Стефан Младеновић из оркестра Стефана Младеновића из Пожеге, док је за најбољег трубача проглашен Александар Илић из оркестра Александра Илића, Стубал. Трећи је оркестар - Мирослава Ђунисијевића из Ариља, други оркестар - Браћа Илић, Честобродица. Прво место у овој категорији освојио је оркестар Стефана Младеновића из Пожеге.

МАЈСТОРИ ТРУБЕ И БРЕГОВИЋ

НА програму трећег дана Сабора у Гучи су концерти мајстора трубе, који почињу од 18 часова на стадиону крај Бјелице. Ређаће се оркестри Дејана Лазаревића, Елвиса Ајдиновића, Дејана Јевђића, а онда следи наступ Горана Бреговића са својим оркестром. Завесу на овогодишњи Сабор спустиће наступ победника 60. Драгачевског сабора трубача.

- Ове године ћемо имати потпуно другачији репертоар у односу на оно на шта је навикла наша публика. То ће бити изненађење за све - казао нам је мајстор трубе Дејан Јевђић, иначе троструки добитник "Златне трубе", дара "Вечерњих новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КО (НИ)ЈЕ ГЛАСАО ЗА УКРАЈИНУ? Евросонг завршен, а многе земље се жале да су им украдени бодови!