РАМБО У СОЛАРНОМ ЈЕДРЕЊАКУ "БОКА": Једриличарска регата "Фашинада куп", од Пераста до Тивта, окупила 40 бродова

В.Н.

26. 07. 2021. у 23:22

МЕЂУНАРОДНА једриличарска регата "Фашинада куп", одржана је по 18. пут а на релацији Пераст - Тиват, по умереном до јаком маестралу, два дана једрило је 40 бродова, са 190 чланова посаде.

РАМБО У СОЛАРНОМ ЈЕДРЕЊАКУ БОКА: Једриличарска регата Фашинада куп, од Пераста до Тивта, окупила 40 бродова

Фото Далибор Шеваљевић

Међу њима је био и музичар и еколошки активиста Рамбо Амадеус (58), са својим једрењаком на соларни погон "Бока", на коме је радио три aдина стари мали и брзи скутер претворио у једрењак, а на палубу уградио соларне панеле, који преко батерија покрећу електромотор приликом упловљавања и испловљавања. Рођени Которанин није одолео празнику једрења, па се придружио регати и одлично се провео, иако његова "Бока" није освојила титулу најбржег брода.

Иначе, "Фашинада куп" организује се у част локалног обичаја Фашинада, који се у Перасту одржава од 1452. Становници насеља око залива сваке године 22. јула баркама довозе камење до вештачког острва Госпа од Шкрпјела и избацују га на обалу, како би очували његову статику. У свечаности, праћеној народним песмама, учествују само мушкарци, а обичај се никада није прекидао, ни за време ратова, ни после земљотреса, ни током пандемије короне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)