ХАЏИМАНОВУ ОРДЕН ЗАСЛУГА: Због доприноса музици македонски председник постхумно одликовао шансоњера

В.Н.

25. 07. 2021. у 08:25

ПРЕДСЕДНИК Северне Македоније Стево Пендаровски на свечаној церемонији у вили "Водно" постхумно је одликовао "Орденом заслуга" певача и глумца Зафира Хаџиманова, који је 27. марта преминуо од короне.

ХАЏИМАНОВУ ОРДЕН ЗАСЛУГА: Због доприноса музици македонски председник постхумно одликовао шансоњера

Фото Архива Новости

Уручујући одликовање Зафировом сину Василу, рекао је да јединственом барду одликовање припада због свега што је учинио у музици.

- Овај плодан и свестрани уметник је кроз музичке, поетске, драмске и филмске улоге могао да говори језиком многих генерација, а, истовремено, лако и неприметно повезивао различите људе - казао је Пендаровски.

- Веран свом македонском културном језгру, Хаџиманов је могао да интерпретира македонску изворну музику кроз савремене и популарне форме. Препознатљив по широком осмеху, краљ шансона успео је да освоји публику где год је наступао. Сам, или у тандему са његовом Сенком Велетанлић, снимио је безброј звучних записа, ТВ програма и држао концерте широм света, популаришући македонску и југословенску културу.

У име покојног оца Зафира, али и целе породице Хаџиманов и Велетанлић, његов син Васил Хаџиманов захвалио се на друштвеним мрежама држави Северној Македонији на одликовању Орден за заслуге, као и држави Републици Србији на одликовању Карађорђева звезда првог степена, која су постхумно додељена његовом оцу:

- Веома ми је жао што Зафир није лично могао да прими ова значајна одликовања, јер знам колико би му то значило, но, част и задовољсво је свакако велико. Зато хвала свима заслужнима што су препознали огроман културно-уметнички значај који је мој отац оставио у аманет овим државама током своје дугогодишње и плодоносне каријере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)