РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ГЛАВАШ ОТЕО МИЛИЈУ КУЋУ У ОСИЈЕКУ: Ја сам због рата са породицом остао на улици, без кофера

Novosti online

10. 07. 2021. у 16:00

ХРВАТСКИ политичар и ратни злочинац Бранимир Главаш отео је породичну кућу Александра Милића Милија у Осијеку, тврде извори из овог града у Хрватској. Он је наводно током ратних деведесетих година присвојио његов дом, након што су музичар и његови најближи морали да избегну у Београд.

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ГЛАВАШ ОТЕО МИЛИЈУ КУЋУ У ОСИЈЕКУ: Ја сам због рата са породицом остао на улици, без кофера

Фото АТА Images

Познати српски композитор и нови директор "Гранда" мало прича о свом приватном животу, посебно о периоду рата када је без ичега дошао у Србију и кренуо од нуле. Зато нико и не зна да му је одузета кућа у којој је одрастао, провео лепо детињство, тинејџерске дане, те да не може да евоцира успомене из тог периода.

За то је наводно крив ратни злочинац Бранимир Главаш, који је убрзо након што су Милићи избегли из ратом захваћене Хрватске, без икаквог права заузео њихову кућу. Најпре је Милијев отац отишао у Београд у посету брату 1992. године, али су му убрзо јавили да се не враћа у Осијек јер се ситуација захуктава. Тада је повукао своју супругу и децу да што пре дођу у Србију како би спасили живу главу. Композитор је овде дошао без игде ичега, а и он и његова породица морали су да крену од нуле. Ипак, у међувремену су успели да стану ноге и да се осамостале, али је како Милију, тако и његовом оцу, остала велика рана породична кућа у Осијеку.

Као угледни неурохирург, у свој дом је уложио све што је имао, надајући се да ће то оставити у наслеђе својој деци, због чега се борио и да је врати законским путем. Нажалост, Милијев тата то није успео, али, како каже саговорник, нема намеру да одустане и спреман је да иде и до Стразбура како би имовина била враћена његовој породици.

Интересантно је да готово нико не зна шта Главаш ради са том кућом, да ли је користи као викендицу или за издавање, као ни да ли је и даље у његовом власништву или ју је преписао неком другоме како би отежао поступак враћања Милијевој породици.

Фото ЕПА

- То је огромна траума. Ја сам због рата са породицом остао на улици, без кофера. Спавао сам поред пећи у дому моје родбине. Али то су тешке теме на које се сад не бих враћао и не бих коментарисао - рекао је, једном приликом, Мили за медије.

Иначе, један од најпознатијих хрватских новинара Дарко Худелист је још 2009. године у једној својој колумни посвећеној музици у Србији написао да му је Мили лично рекао да му је некретнину у Осијеку узео Бранимир Главаш:

- Александар Милић Мили, Србин из Осијека, чији је отац, угледни лекар, у ратноме метежу 1991. остао у Осијеку без куће, за што су и отац и син једногласно окривили Бранимира Главаша, Мили ми је о томе огорчено прицао 2005. кад смо заједно били на ручку.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)