БАЈАГИ „СТРУНЕ ОД СВЕТЛА“: На предстојећем Позорју нашем рок музичару биће уручено признање

Ј. С.

16. 06. 2021. у 19:06

ЖИРИ награде „Струне од светла“ која се додељује за посебан допринос афирмацији песничке речи у блуз и рок музици одлучио је да признање за 2021. додели Момчилу Бајагићу Бајаги.

БАЈАГИ „СТРУНЕ ОД СВЕТЛА“: На предстојећем Позорју нашем рок музичару биће уручено признање

Фото В. Данилов

Награда, о којој су одлучивали Богомир Богица Мијатовић (председник), др Мирослав Мики Радоњић и Саша Радоњић, ће бити уручена у Српском народном позоришту током 66. Стеријиног позорја које ће у петак почети представом „Госпођа министарка.“ Аутор сценске музике за ову представу је Момчило Бајагић.

Признање „Струне од светла“ додељује се шести пут из фонадације Саше Радоњића а лауреати поред плакете добијају и једну електричну гитару из Радоњићеве колекције. Досадашњи добитници су: Звонимир Ђукић Ђуле, Милан Кораћ, Никола Врањковић, Краљ Чачка (Ненад Марић) и Милош Зубац. Почасно признање је уручено Слободану Тишми а статуета Светло од струна за нове ауторе Марку Алексићу (Неми песник) У саопштењу за јавност се још наводи:

Жири награде „Струне од светла“ и ове године се лако, брзо и једногласно усагласио кад је реч о лауреату. Естетика и поетика Бајагићевог стиховно - музичког стваралаштва је сугестивна на начин који не оставља ни промил простора за било какве недоумице.

- За његово умеће су карактеристичне микро поетске слике изразите сугестивности, које су реализоване најчешће минималистички, односно на малом простору али виртуозном текстописачком и кантауторском техником. Метафоре којима Бајагић жонглира већ четири деценије су од најплемнитијих ковина, згуснуте у стихове који између себе не остављају ни најмањи процеп у који би се уденула читалачка или слушалачка резерва. - навео је жири у свом образложењу уз закључак да је Бајага заправо мерна јединица креативности у савременој музици нашег и знатно ширег простора.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)