ОСТАВИЛИ СУ НАМ МУЗИКУ И ОСМЕХЕ: Емоцијама испуњена трибина о Миши Алексићу и Драгољубу Ђуричићу, у склопу "Док'н'ритма"

М. Ћунковић

11. 06. 2021. у 23:11

ИЗУЗЕТНО дирљиво, уз многа сећања, сету, али и понеки осмех, протекла је у четвртак, у Дому културе "Студентски град" на Новом Београду, у склопу шестог фестивала "Док'н'ритам", трибина о Мирославу Миши Алексићу, басисти и једном од оснивача "Рибље чорбе", и чувеном бубњару Драгољубу Ђуричићу, који су, претходних месеци, преминули од ковида 19.

ОСТАВИЛИ СУ НАМ МУЗИКУ И ОСМЕХЕ: Емоцијама испуњена трибина о Миши Алексићу и Драгољубу Ђуричићу,  у склопу Докнритма

Иван Ивачковић, Вицко Милатовић, Душан Весић и Сандра Ранчић / Фото Док'н'ритам

Речи говорника, бубњара "Чорбе" Мирослава Вицка Милатовића, публициста Ивана Ивачковића и Душана Весића, и Сандре Ранчић, уметничког директора фестивала, донеле су, очекивано, такав сплет емоција. Прерани, изненадни одласци двојице рокера оставили су велику тугу и празнину, али, како су сви беседници истакли, Миша и Драгољуб су имали заразну ведрину, па је и присећање на анегдоте било, овом приликом, незаобилазно.

Истакнуто је и да су Алексић и Ђуричић, уз оно што су оставили иза себе, "продужили" свој живот. Посебно емотивно је било обраћање вође "Рибље чорбе", Боре Ђорђевића, путем видео-

-линка из Љубљане. Легендарни рокер је поменуо предстојећи наступ "Рибље чорбе" 24. јуна на крагујевачком "Арсенал фесту".

- Колико год били срећни што коначно свирамо после толике паузе, истовремено смо и веома тужни, јер ће то бити први концерт без нашег Мише - са тугом је рекао фронтмен дуговечног састава. Подсетио је јавност да је "Рибља чорба" имала последњи наступ у Крању пре пандемије, у фебруару 2020, а да планирају да направе велики концерт посвећен Миши Алексићу у Београду.

- Миша се угасио и није више са нама. У ствари, јесте са нама, он је ту, подржава нас у раду, у то сам сигуран, и биће срећан што смо ипак наставили да свирамо - емотивно је додао Бора.

Пре разговора, емитован је спот за "Чорбин" хит "Остаћу слободан", једну од најзначајнијих песама из Алексићевог композиторског опуса, а прича је заокружена снимком Драгољуба Ђуричића и његових бубњара.

- Драгољуб је мени био кум на венчању из једног јединог разлога - са кнедлом у грлу је причао Ивачковић. - Био је апсолутно најбољи човек кога сам познавао у животу, а кроз свој посао сам заиста упознао много људи. Оставио је трајно наслеђе са два важна елемента - музика и осмех, у који је стала његова чистота и доброта карактера.

Вицко Милатовић је подсетио да се са Мишом Алексићем упознао 1976, и убрзо се прикључио бенду С.О.С. из ког је настала "Чорба".

- Ја се не сећам како сам га упознао, јер је Миша одувек био ту - надовезао се Весић. - Увек је био елегантан, некад и претерано. У неким околностима кад моји односи са Бором Ђорђевићем нису били нарочити, Миша је био тај који је умео то да избалансира. Био је Вага, опрезан. Уопште не могу да схватим да је умро од тога од чега је умро.

КИША ПРЕКИНУЛА ДОКУМЕНТАРАЦ

По завршетку панела, премијерно је приказан документарни филм "Рибља чорба - песме без којих се не може", аутора Сандре Ранчић и Душана Весића. Нажалост - не до краја, јер је почела да пада киша, која је претила да ће да се претвори у пљусак. Остаје нада да ће ово вредно остварење, у ком учествују, између осталих, и Горан Бреговић, Емир Кустурица, Бруно Лангер, чланови "Хладног пива", имати даљу дистрибуцију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)