ЉУБАВ ЈЕ КОШТАЛА КАРИЈЕРЕ: Оливера Катарина, једина југословенска глумица и певачица која је парирала светским дивама

В. М. П.

31. 05. 2021. у 13:23

ЈЕДИНА је на колена бацила славног Салвадора Далија који је, опчињен њеним гласом и лепотом, клечао пред Оливером Катарином (81) после једног од њена 72 узастопна концерта у париској "Олимпији".

ЉУБАВ ЈЕ КОШТАЛА КАРИЈЕРЕ: Оливера Катарина, једина југословенска глумица и певачица која је парирала светским дивама

Фото Архива "Новости" и "Борба"

Могла је на колена да баци и Холивуд, што се видело и у Кану 1967. када је блистала на Кроазети као Ленче из филма "Скупљача перја" Александра Петровића, награђеног на филмском фестивалу гран-пријем жирија којим је председавала Ширли Меклејн. Кански фестивал затворен је концертом на ком су осим Оливере, певале и Нана Мускури и Дајан Ворвик. Уместо тога, сплетом свакаквих околности, једна од најлепших југословенских глумица и певачица, нестала је са јавне сцене.

Оливерин живот је холивудска прича. Тапшали су јој Клод Лелуш, Мишел Морган, Ани Жирадо, Ален Делон, Анук Еме... Жилбер Беко је рекао да је била највећи југословенски амбасадор. Са Акиром Куросавом је пила чај и јела колачиће. Није јој одолео ни Јосип Броз Тито, због чега је Јованка једном приликом, када је Оливера запевала на пријему, заједљиво рекла мужу: "Ево ти је ова твоја." Где год да би се појавила, изазивала је буру. Снимила је 22 сингл плоче и 10 албума, са изворним народним песмама "Алај ми је вечерас по вољи", "А што ти је мила кћери", "Ђелем, ђелем", "Верка калуђерка", "Ево, банке, Цигане мој", "Нишка бања", шансонама "Љубав (седим у једном париском локалу)", "У име љубави"...

ФЕСТ Ђина Лолобриђида и Оливера Катарина, Фото Архива "Новости" и "Борба"

Рођена Београђанка Оливера, детињство је провела у Поп Лукиној улици, испод Бранковог моста. Уз школу је похађала и часове балета, а када је схватила да је Правни факултет избор њеног оца Будимира Петровића а не њен, отишла је на годину дана у Париз. По повратку уписује позоришну академију у класи Огњенке Милићевић, заједно са Петром Краљем, Станиславом Пешић, Миленом Дравић, Бранком Зорић...

Признање Награду за животно дело добила лане у Смедереву , Фото Архива "Новости" и "Борба"

У то време раскида са својом првом великом љубављу, Миланом Галетом Мушкатировићем, голманом југословенске ватерполо репрезентације, јер ју је спутавао и био љубоморан због њених љубавних сцена са колегама. Стални ангажман у Народном позоришту двадесетогодишња Оливера добила је 1962. као Коштана у истоименој представи. Критичар Вук Вучо написао је за њу да је "милолика приучена балерина". Када га је после неколико дана срела у Клубу књижевника, опалила му је шамар. Настало је опште лудило а Вучо ју је у једном тренутку запросио речима: "Да ли бисте постали моја жена?" Пристала је, ујутру су отишли код матичара и пред њим се први пут пољубили. Брак се завршио после непуне две године.

Познанство и љубав са директором "Авала филма" Ратком Дражевићем, Оливери је отворило многа врата у свету филма. После седам година проведених са њим, због неслагања али и тога што није желео децу са њом, Оливера је напустила Дражевића и из Рима побегла у Београд. Причала је касније да је он дошао за њом у Србију и 15 дана пио и чекао је у њеној викендици у Сремчици, наводно, у намери да је убије. Када су се суочили, бесно му је рекла да није хтео њеног сина и да мора да буде кажњен због тога. После тога пустио ју је да оде.

"Прогањање вештица", Фото Архива "Новости" и "Борба"

Другог супруга, потпредседника Београда Миладина Шакића, са којим је добила сина Манета, познавала је још од ране младости. Кум на венчању био им је градоначелник Београда Бранко Пешић. Сматрала је да је њена удаја иритирала многе људе, да је нису волели јер је жена политичара, па је самим тим и повлашћена. Тек, склоњена је у сенку.

"Дервиш и смрт", Фото Архива "Новости" и "Борба"

Одустајање од филма и музике није била Оливерина самовољна одлука. Њен последњи телевизијски шоу био је "Зарудела зора на Морави". Играла је 1987. мању улогу у серији "Вук Караџић" и отада је нико више није звао, нити нудио да глуми. Вратила се тек 2008. када јој је покојни режисер Урош Стојановић понудио улогу велике богиње у филму "Чарлстон за Огњенку". С времена на време држала је концерте у Београду, а у мају 2017. поново се нашла на црвеном тепиху Канског фестивала, поводом пола века од премијере филма "Скупљачи перја". Прошле године на 37. "Нушићевим данима" у Смедереву, добила је награду за животно дело. Аутор је збирке песама "Бели бадњаци" и аутобиографије "Аристократско стопало".

"Скупљачи перја", Фото Архива "Новости" и "Борба"

Годинама је бије глас да је "тешка" за сарадњу, а она одговара да сигурно није "лака", зато што зна шта хоће. На питање како подноси изолацију из јавног и културног живота, каже да има врло богат унутрашњи живот који је испуњава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика