НАГРАДЕ МАРКОВИЋУ, БИЛКИЋУ, ШАУЛИЋУ... Доделом признања завршен Сабор народне музике Радио-Телевизије Србије

М. Ћ.

29. 05. 2021. у 09:18

ЧУВЕНИ певач Чеда Марковић победник је финала другог Сабора народне музике Србије, са нумером "Нек ти живот буде песма", композитора Микице Антонића.

НАГРАДЕ МАРКОВИЋУ, БИЛКИЋУ, ШАУЛИЋУ... Доделом признања завршен Сабор народне музике Радио-Телевизије Србије

Фото Гордан Јовић и Никола Ристић

Марковићу је чек у вредности од 350.000 динара, током прексиноћне емисије на Јавном сервису, уручила уредница Забавног програма РТС Оливера Ковачевић. Победник је одабран на евровизијски начин - равноправном поделом гласова гледалаца и стручног жирија, који су чинили Миша Мијатовић, Зоран Тутуновић, Снежана Ђуришић, Зоран Дашић, Драган Којић Кеба, Мерима Његомир и Дејан Петровић.

Уметник и трубач Дејан Петровић међу лауреатима, Фото Гордан Јовић и Никола Ристић

Ненад Манојловић је освојио друго место са песмом "Завет у аманет", а трећу награду Дејан Недић Тејовац са песмом "Још од лане бројим дане". Признања су припала Микици Антонићу за најбољи текст нумере "Нек ти живот буде песма", а за аранжман Бобану Продановићу, за композицију "Шта бих ја да песме није".

ПОЧАСТ Гордана Шаулић, Фото Гордан Јовић и Никола Ристић

Национална награда Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) додељена је постхумно Шабану Шаулићу, а примила ју је удовица Гордана. Ове године установљена је и награда за најбољу интерпретацију, која носи име покојног краља народне музике. Први ју је освојио великан народне музике Недељко Билкић, за нумеру "У завичају живети је лако", а награду од 100.000 динара је усмерио у хуманитарне сврхе. Новитет је и награда публике, коју је освојио Немања Максимовић, са песмом "Лепа Влајна".

БРУНЦЛИКОВА НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ ПОСЛЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

ЗОРИЦА Брунцлик, после чак деценије паузе, наступила је у програму Јавног сервиса:

- Моје присуство овде говори да је актуелно руководство РТС имало слуха. Одлука од пре више од две деценије, када смо Мирољуб и ја забрањени на Јавном медијском сервису, давно је отишла у историју. Сада су у РТС неки други људи, који апсолутно разумеју да реваншизам никада не доноси никоме ништа добро. Сматрам да нема потребе за било каквом лустрацијом, у било којој бранши, па ни у мојој.

Фото Гордан Јовић и Никола Ристић

Брунцликова је најавила да ће Јавни сервис бити покровитељ њеног концерта, као и да ће прву званичну компилацију својих хитова, на три диска, објавити за ПГП РТС.

И овога пута додељена су највиша признања СЕМУС најзаслужнијим уметницима из домена народне музике, који су наступили у ревијалном делу програма. Добитници признања "Национални естрадно-музички уметник" су Зорица Брунцлик и њен супруг Мирољуб Аранђеловић Кемиш, као и Мерима Његомир. Награду "Естрадно-музички уметник Србије" добио је трубач Дејан Петровић. Награде је уручио председник СЕМУС Драгиша Голубовић.

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА Награду "Шабан Шаулић" добио је Недељко Билкић, Фото Гордан Јовић и Никола Ристић

Финалисте, њих 16, пратио је Народни оркестар РТС, под управом Владе Пановића, и "Саборски оркестар", под управом Зорана Влајића. Национални издавач ПГП РТС ће, као и за прво издање фестивала, објавити диск са свим такмичарским песмама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)