БАЈА И ЖИЋА ПОНОВО КРЕЋУ ОД НУЛЕ: Редитељ Филип Чоловић о другој сезони "Камионџија д.о.о."

Ј. БАЊАНИН

30. 05. 2021. у 07:10

КАМИОН шестотон "прогурао" се као авион почетком ове године на РТС и освојио срца гледалаца.

БАЈА И ЖИЋА ПОНОВО КРЕЋУ ОД НУЛЕ: Редитељ Филип Чоловић о другој сезони Камионџија д.о.о.

Фото В. Данилов

Током 20 епизода серије "Камионџије д.о.о.", упознали смо возаче нове генерације - Бају и Жићу, у тумачењу Ненада Јездића и Тихомира Станића, које је, као и Пају и Јарета, осмислио писац Гордан Михић. Породична комедија, у режији Филипа Чоловића, настала у продукцији Радио-телевизије Србије и куће "Нира Про", за месец дана добија наставак.

- У озбиљним смо припремама и прва клапа би требало да падне почетком јула, а намера је да радимо до средине септембра - каже за "ТВ новости" редитељ Филип Чоловић ког затичемо у Убу на извиђању локација. - Имамо жељу да поново заокренемо причу. Када смо стварали серију "Камионџије д.о.о.", која није ни наставак ни римејк, хтели смо да је отргнемо од првих "Камионџија". Тако исто и другу сезону почињемо изненађујуће пошто смо први серијал завршили тако да сви буду заједно и да све буде помало бајковито. Жеља ми је била да нови серијал покренемо од нуле и да буде потпуно нова прича, која се наставља после извесног времена. Друга сезона почиње трауматично за све ликове, који нису више у истој кући и којима се свашта десило у међувремену. Управо зато што главни ликови нису више у просторима у којима су били, сада тражимо нове објекте за њих, као и за нове ликове који се појављују.

Фото В. Данилов

У првој епизоди, објашњава наш саговорник, гледаоци ће моћи да похватају све конце и виде шта се издешавало Баји и породици Грујић, који су упали свако у своје невоље.

- Нову сезону започињемо са Бајом, који је продао стан и више нема дом, а нажалост и цела фамилија Грујић није више у оној кући, јер су морали да је продају. Грујићи крећу поново из великог минуса, селе се у још мању викендицу која је удаљена од цивилизације. Баја је узео новац за стан, али је нажалост преварен, тако да је и он у још већем проблему. Од прве епизоде градимо нове односе међу њима и показујемо како се наши ликови понашају када су на ивици егзистенције. Много ће бити драматичније за наше јунаке јер ће их нова сезона одвести на разне стране - открива нам Чоловић.

Радња неће пратити искључиво Бају и Жићу, него ће бацити светло и на споредне јунаке, истиче редитељ:

- Више ћемо се бавити ликовима које је публика заволела, а који нису били у првом плану, попут Даре (Паулина Манов) и њеног односа са децом, затим Дарине сестре Секе (Јелена Ступљанин), као и Милета (Бојан Димитријевић), Грге Муриња (Марко Гверо)... Видећемо како они живе и са чиме се суочавају, а од половине серијала појављује се нова опасност за читав крај јер ће један велики бизнисмен доћи да ведри и облачи. Верујем да ће то бити блиско публици пошто је капитализам нажалост узео своје и сад, са једне стране, имамо пуко преживљавање, а са друге огромну финансијску моћ. Тај судар, иако ћемо се поиграти њиме и направити хиперболе, људи ће препознати као истинит. У другом плану серије спомињали смо раније ријалити и то да се култура не негује. Пред крај нове сезоне Жића ће показати песничку црту и сазнаћемо како се људи односе према томе што је сада архаично и што нико не доживљава као врлину.

За скоро пола века, примећује Чоловић, прошли смо занимљив пут од "Камионџија", чији ликови су били глас и хероји социјалистичког друштва, до "Камионџија д.о.о." чији јунаци су у капитализму постали аутсајдери.

- Волео бих да их учинимо херојима. Зато се и у наставку трудимо да наши ликови буду добри људи, да чине добра дела и да се кају када учине нешто лоше. Желим да пропагирамо вредности доброте, племенитости и људскости, које су у данашње време помало демоде. У другом делу ћемо баш то потенцирати јер ће наши јунаци упадати у много веће проблеме и биће им потребно више снаге да се са њима изборе. Тешкоће ће им стварати то што се не сналазе у свету, а трудиће се да буду исправни - каже редитељ.

Иако је на крају прве "рунде" публика била убеђена да је камион шестотон доживео "нокдаун", јер су му чак и Баја и Жића просули мало жестине "за покој душе", Чоловић нас уверава да ће камион, одмиља звани Жућко, поново бити трећи главни лик, али не од самог почетка.

Оригинални сценарио Гордана Михића за прву сезону "Камионџија д.о.о." адаприрали су Филип Чоловић, Жељко Хубач и Јелена Мијовић, а у наставку је дошло до измена у сценаристичком тиму.

- Сценариста је сада Владимир Ђурђевић, Маријана Чулић Вићентић је сарадник на сценарију, док сам ја супервизор, односно неко ко усмерава причу јер најбоље познајем оно што смо урадили. Наставак ће имати 12 епизода и ослања се духом, стилом и естетиком социјалне бајке на прву сезону, али биће мало динамичнији јер штошта ће се дешавати нашим ликовима. Надам се да ће Михићев дух остати јер, као што су у првом делу биле кафане назване по његовим делима, тако ћемо и сада имати "Повратак отписаних", "Варљиво лето", "Балкан експрес" и друге. На крају крајева, већину ликова "Камионџија д.о.о." Михић је осмислио и крстио - закључује Филип Чоловић.                            

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)