ПОСЛОДАВЦИ КАЖЊЕНИ СА 300.000 КМ: Инспектори у РС контролишу рад на црно

О. М.

18. 05. 2021. у 11:15

РЕПУБЛИЧКИ инспекторат РС од почетка године изрекао је казне у износу од 304.000 марака послодавцима чији су радници радили на црно.

ПОСЛОДАВЦИ КАЖЊЕНИ СА 300.000 КМ: Инспектори у РС контролишу рад на црно

Фото: Г. Шљивић

Како је саопштио Инспекторат РС, извршено је око 3.000 контрола, а по основу уговора о раду контролисано је 4.780 радника.

- У 97 случајева је утврђено да радници нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезни вид осигурања - саопштио је Инсптекторат.

Појашњавају да се контроле врше у циљу сузбијања сиве економије, а овлашћења за контролу имају сви инспектори, без обзира на примарне области које контролишу.

- Скрећемо пажњу послодавцима да су мере и казне за непријављивање радника, које су прописане Законом о пореском поступку много веће и ригорозније од санкција које прописује Закон о раду, и подразумевају и привремену забрану обављања делатности - наводе у Инспекторату.

За непријављивање радника прописане казне износе од 10.000 до 30.000 КМ за правно лице, и од 3.000 до 9.000 КМ за одговорну особу.

- Ако у току контроле инспектор утврди да послодавац није поднео пријаву за регистрацију радника, усменим решењем се изриче мера забране обављања делатности до отклањања неправилности, а најмање у трајању од 15 дана. Забрана се неће извршити уколико послодавац у року од 72 сата достави доказ о отклањању неправилности и уплати казне - наводе у Инспекторату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)