МЕСЕЧНО ПОГИНЕ ПО ЈЕДАН РАДНИК! У Републици Српској повећава се број људи који губе живот на радном месту

С. МИШЉЕНОВИЋ

15. 05. 2021. у 08:12

СМРТ Радована С. двадесетдвогодишњег младића који је подлегао од повреда задобијених након што је пре неколико дана пао са зграде у Бањалуци где је радио, укупно је 32. погибија радника у РС од 2018. године, а која се десила док су обављали свој посао. Српска се, нажалост, приближава црном просеку од једног погинулог радника на месечном нивоу, када се гледају подаци у последње три године.

МЕСЕЧНО ПОГИНЕ ПО ЈЕДАН РАДНИК! У Републици Српској повећава се број људи који губе живот на радном месту

Место где је недавно страдао радник / Фото "Новости"

Према званичним подацима, највише погинулих радника на радном месту у Српској било је 2018. кад је живот изгубило чак 14 људи! Поред смрти радника на послу, надлежне институције су евидентирале од 2018. до маја ове године чак 277 тежих повреда на раду. У просеку, месечно се у Српској евидентира шест и више тежих повреда на раду.

Најчешћи узрок смрти запослених у РС је лоша заштита на раду. Према подацима Инспектората РС, најчешће утврђене неправилности односе се на пропусте у погледу организације и спровођења мера заштите на раду, примену превентивних мера, редовно испитивање опреме...

Душанка Николић, начелница Одељења за односе са јавношћу Инспектората РС, каже да се као најризичније делатности издвајају грађевинарство, електропривреда, шумарство и дрвна индустрија у којима, посматрано по годинама, постоји континуитет настанка повреда на раду.

- Републичка инспекција рада је у овој години обавила 400 контрола, од чега је 156 било са утврђеним пропустима. Због утврђених неправилности изречене су казне од 80.950 КМ, а надлежним судовима поднето је пет прекршајних пријава - истиче Николићева.

Председница Синдиката радника грађевинарства и стамбено- комуналне делатности РС, Драгана Врабичић, каже да је поразно да људи данас гину на радним местима и да се тај број повећава из године у годину.

- Сви смо ми свесни да се несреће дешавају, али је питање да ли су све мере заштите предузете и како долази до тих несрећа. С једне стране, често се не поштује одредбе Закона о заштити на раду, објекат није адекватно обезбеђен и за те ствари кривицу искључиво сноси послодавац, и надзорни органи који су дужни да прегледају грађевине - рекла је Врабичићева.

Она каже да и послодавци и радници морају да воде рачуна о заштити на послу и ту не сме бити изузетака.

- Ниједно градилиште у РС не би смело бити отворено док га надлежни детаљно не прегледају да ли је безбедно за раднике - истиче Врабичићева.

КАЗНЕ И ДО 15.000 МАРАКА

У ЗАВИСНОСТИ од врсте почињеног прекршаја Закон о заштити на раду прописује казне у распону, где најмање казне за послодавца као правно лице износе 1.000 до 2.500 КМ, а највећа прописана казна је 15.000 КМ. За одговорно лице у правном лицу најмање казне износе 100 до0 250 марака, а највећа 1.500 КМ. У складу са овлашћењима, инспектор рада може изрицати само најнижу казну која је прописана за одређени прекршај.

ЧОВЕК ОД ЧЕЛИКА

РАДНИК Оливер Милишић (44) из Бањалуке прошле године у мају чудом је преживео пад са зграде у изградњи у Бањалуци високе око 13,5 метара. Од сигурне смрти спасао га је кров суседне куће на који се срушио, да бисе одбио изавршио под прозором фризерског салона. Оливер је прошао са лакшим повредама и добио надимак "челични човек".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

sana

15.05.2021. 13:33

To je strasno. Zasto se onda i nadlezni organi ne kaznjavaju jer ne rade nista da pregledaju sve objekte i da nakon toga sto dobiju dozvolu za rad, ti objekti pocnu sa radom. Verovatno je potrebno vise strucnjaka ili ni ovi nisu dovoljno ekperti ili brzi u svom poslu.