ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЕКОЛОШКУ КАТАСТРОФУ: Добојско тужилаштво у офанзиви против несавесних шљункара са тог подручја

Љ. ЂУРИЋ

15. 05. 2021. у 07:13

ЗА бруталну девастацију 1.500 хектара пољопривредног и приобалног земљишта уз реку Босну, у ширем подручју Осјечана код Добоја, Окружно јавно тужилаштво Добој подигло је оптужнице против одговорних лица у три привредна друштва.

ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЕКОЛОШКУ КАТАСТРОФУ: Добојско тужилаштво у офанзиви против несавесних шљункара са тог подручја

Девастација подручја код Добоја / Фото Група

- За незаконито вађење и продају шљунка и песка у предметима Д. О. О. "Бајковача" Кожухе, "Геосфера" Осјечани Горњи и "Рашо" Добој ово тужилаштво подигло је оптужнице, које су потврђене од надлежног суда - стоји у одговору из добојског ОЈТ неформалној групи грађана са подручја Добоја, Вукосавља, Модриче и Шамца, који се боре за контролисану експлоатацију минерала у сливу реке Босне.

Тужилаштво тиме није ставило тачку на процесуирње нелегалног шљунчарења на подручју Добоја, наводећи да има још шљункара и њихових власника, који су предмет истраге. Добојско тужилаштво навело је још четири за која су формирани предмети и провере по њиховим захтевима врши Сектор криминалистичке полиције ПУ Добој.

- Уколико се потврди сумња да је било пропуста од стране неких других лица у смислу злоупотребе службеног положаја или овлашћења иста ће бити предмет проверавања - реакција је тужилаштва на део пријаве Групе да су за девастацију земљишта код Добоја одговорни и надлежни органи који су били дужни да спрече и пријаве та кривична дела.

Подсећамо, неформална група грађана је прозивањем "Ко је одговоран за еколошку катастрофу у Добоју?" путем отвореног писма и низом фотографија девастације обратила се надлежним министарствима, ЈУ "Воде Српске" и Републичкој управи за инспекцијске послове.

Девастација подручја код Добоја / Фото Група

Аргументовано је у пријави наведено да грађани сматрају да код Добоја постоје обележја противзаконитог заузимања и експлоатације природних добара, и указали да су уједно почињена и друга кривична дела из КЗ РС, попут злоупотребе положаја, утаја пореза, примање и давање мита...

БАХАТО ПОНАШАЊЕ И НАПАДИ

ПРЕМА тврдњама из Инспектората РС, шљункари су показивали бахатост и њиховим инспекторима често нису дозвољавали контроле, чак су и насртали на њих. Недавно је директор једног од предузећа, против чијег одговорног лица је ОЈТ управо и подигло оптужницу, напао инспектора Драгана Деспотовића, приликом контроле у Осјечанима. Било је и случајева где су им отимани мобилни телефони, скидани точкови са аутомобила, па су им чак и животи били угрожени претњом ватреним оружјем...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)