ОВДЕ СУ УПИСАНА ИМЕНА 3.278 ЖРТАВА ФАШИСТИЧОГ ТЕРОРА: Велики скуп поводом Дана победе, у Доњој Трнови код Угљевика (ФОТО)

В. МИТРИЋ

09. 05. 2021. у 19:46

ОКУПЉАЊЕМ и полагањем цвећа у меморијалном комплексту у Доњој Трнови код Угљевика традиционално je обeлежен је Дан победе над фашизмом.

ОВДЕ СУ УПИСАНА ИМЕНА 3.278 ЖРТАВА ФАШИСТИЧОГ ТЕРОРА: Велики скуп поводом Дана победе, у Доњој Трнови код Угљевика (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да у Доњој Трнови вреди говорити о слободи и борби против фашизма.

- Доња Трнова је уцртана као место које је познато по борби за слободу против највећег зла човечанства – фашизма, а показало се да колико год зло се наметало да увек побеђује добро - рекао је Перић.- Трнова јe родно место великог српског песника Филипа Вишњића, који је опевао борбу српског народа против турског окупатора. Мештани Трнове су се борили у и Првом светском рату као и у Другом светском рату а посебно и у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Председник угљевичког СУБНОР Ратко Ђурковић нагласио је да је „овај датум сeћање на све жртве фашизма.

- Ово је место где се сећамо борбе против фашизма, оживљавања тих успомена и то остављамо будућим генерацијама, да знају шта је слобода - рекао је Ђурковић.

У моморијалном комплексу у Доњој Трнови уписана су имена 3.278 жртава фашистичог терора и сахрањене кости 527 бораца за слом фашизма. У антифашистичкој борби ово угљевичко насеље имало је 220 жртава, од чега 105 бораца.

Заједно са бројним делегацијама венац је положио помоћник војног аташеа амбасадора Руске федерације у БиХ Сергеј Куклев као и народни посланици у Скупштини Републике Српске Милутин Тасовац и Далибор Стевић. Организатор манифестације је Савез удружења бораца Народнооsлободилачког рата (СУБНОР) Угљевик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)