ЗА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ 24 МИЛИОНА КМ: Из Србије стиже "финансијска инјекција" за локалне заједице у Српској и Федерацији

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 05. 2021. у 08:12

ОПШТИНЕ Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар добиће укупно око 24 милиона марака финансијске помоћи из Србије. То је озваничено на састанку председника Србије Александра Вучића са начелницима поменутих општина протеклог викенда у Козарској Дубици.

ЗА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ 24 МИЛИОНА КМ: Из Србије стиже финансијска инјекција за локалне заједице у Српској и Федерацији

Вучић са начелницима општина / Фото СРНА

Начелници четири општине кажу да су спремили пројекте како да корисно утроше новац из Србије. Планирају да део новца иде за стабилизацију општинских буџета, а део за инфраструктурне и развојне пројекте, односно да се јача привреда. Од средстава из Србије градиће се и путеви, школе, вртићи, пословне зоне, музеји...

Никола Јањетовић, начелник Костајнице, каже да ће новац из Србије бити усмерен на стабилизацију буџета и санацију оштећених објекта и инфраструктуре, што је последица разорног земљотреса крајем прошле године.

- Ми имамо 22 стамбена објекта која се морају срушити и правити изнова. Поред тога, око 1.000 објеката је претрпело штету и оштећења и мора се санирати. Процена је да ће за санацију штете од земљотреса у Костајници требати око 20 милиона КМ - каже Јањетовић.

Миленко Авдаловић, начелник Невесиња, истиче да је веома захвалан председнику Александру Вучићу и Србији на најављеној помоћи Невесињу.

- Предложио сам да финансијска помоћ иде у три групе. Прва је помоћ буџету, друга за развојне пројекте и трећа за инфраструктуру. Желимо да обезбедимо подстицаје у привреди, али и да градимо саобраћајнице и ојачамо пословну зону - каже Авдаловић.

Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице, каже да ће за ову општину бити приоритет решавање буџетских дуговања како би општина могла нормално да функционише, али очекује и реализацију неколико битних пројеката.

- Планирамо да изградимо путну инфраструктуру у пословној зони "Липова греда". То би за будуће инвеститоре значило много јер би имали одличне услове за рад. План је и да обновимо зграду РТВ Козарска Дубица и Градску библиотеку која је потуно уништена у земљотресу. У склопу обнове зграде планирамо да направимо и Музеј деци Козаре, што се посебно допало председнику Вучићу.

Начелница Дрвара Душица Рунић каже да у тој општини има много пројеката који треба да се реализују, а помоћ Србије ће бити искоришћена како би се консолидовало стање у општини.

- Потрудићемо се да реализујемо пројекте који ће отворити нова радна места за Дрварчане. Ојачаћемо инфраструктуру општине и радити на смањењу трошкова. Више информација о реализацији пројекта знаћемо након састанак у Београду који нам предстоји - истиче Рунићева.

ДА ОСТАНУ НА СВОЈИМ ОГЊИШТИМА!

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са начелницима општина у Козарској Дубици да је циљ и интерес Србије да људи остану да живе на својим огњиштима и на сваки начин ће помоћи да људи могу да живе боље и да виде будућност на својим огњиштима. Он је додао да је захвалан и Републици Српској што увек без сујете и таштине разговара са Србијом и што довољно мудро и паметно, као добри домаћини, траже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)