СРЕЋАН САМ ШТО САМ ОВДЕ: Хандке - "Дошао сам у Српску упркос јаким ветровима који су били против тога"

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 15:37

НОБЕЛОВАЦ Петер Хандке изјавио је данас у Бањалуци да је одлучио да дође у Републику Српску упркос „јаким ветровима“ који су били против тога.

СРЕЋАН САМ ШТО САМ ОВДЕ: Хандке - Дошао сам у Српску упркос јаким ветровима који су били против тога

Фото: Ведран Севчук

- Срећан сам што сам овде. Ово је велики тренутак за мене - рекао је Хандке у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Он је нагласио да његове импресије најбоље описују стихови чувене песме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца „дугачка је лајковачка пруга...“.

Хандке је навео да је пре 20 година посетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.

Са чувеним нобеловцем Петером Хандкеом данас су се у Бањалуци састали председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, председник Академије наука и уметности Рајко Кузмановић, те прослављени режисер Емир Кустурица.

Споменик нобеловцу Петеру Хандкеу, који је недавно постављен у Бањалуци, данас је имао прилику да види овај велики аустријски књижевник.

Хандке је заједно са Додиком и Кустурицом посетио локацију на којој је споменик недавно постављен. Споменик се налази код зграде Владе где је недавно изграђен нови хотел фирме „Интеграл“.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посетити Андрићград, где ће му у Андрићевом институту бити уручена „Велика награда Иво Андрић“.

Након уручења награде биће уприличен округли сто, на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дела Петера Хандкеа говорити Кустурица, те еминентни академици и књижевници, објавила је РТРС.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)