ВЕЛИКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ПРЊАВОРУ: Обележена стогодишњица доласка руских емиграната (ФОТО)

Н. ЂУРИЋ

20. 04. 2021. у 21:02

У ПРЊАВОРУ је данас обележено 100 година од доласка руских емиграната на простор Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, са посебним акцентом на Русе који су живели и радили у овој крајишкој општини.

ВЕЛИКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ПРЊАВОРУ: Обележена стогодишњица доласка руских емиграната (ФОТО)

Фото: Нинко Ђурић

Тим поводом одржан је пријем у кабинету начелника општине Прњавор за представнике амбасаде Руске Федерације у БиХ, служење парастоса истакнутим руским појединцима, те је уприличен програм у ЈУ Центар за културу у организацији Завичајног музеја Прњавор.

Секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Јуриј Микушев истакао је велику захвалност начелнику општине Прњавор и организаторима ове манифестације, те посетиоцима који су својим присуством увеличали ову манифестацију.

- Овим програмом успели смо да приближимо историју нашег народа на подручју општине Прњавор и сматрам да је то изузетно важно за развој односа између наших земаља и нашег народа. Руски и српски народ имају дугу историју међусобне сарадње и контаката и веома је важно да људи знају праву истину шта је било раније. Људи требају да знају праву истину шта је било раније, јер је дошло време када је мењање историјских података постало популарно - истакао је Микушев.

Посебно задовољство што је у Прњавору обележен дан стогодишњице доласка руских емиграната изразио је и челни човек ове општине Дарко Томаш.

- Желим да истакнем велику захвалност амбасади Руске Федерације који су својим присуством увеличали ову манифестацију, а посебну захвалност упућујем директору  Завичајног музеја на идеји њене организације. Прњавор је, иначе, познат као заједница много различитих народа и народности, и данашњи дан потврђује ту чињеницу-нагласио је Томаш.

До краја априла у згради Завичајног музеја отворена је изложба у виду двојезичног руско-српског паноа, са подацима и фотографијама Руса који су живели у Прњавору.

Богат програм

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Завичајног музеја у Прњавору приредили смо пригодан програм којим смо обележили стогодишњицу доласка руске емиграције. Били су то углавном доктори, инжењери разних профила, теолози, свештеници итд. Посебно је занимљиво и драгоцено што је један од тих емиграната и сахрањен у Прњавору. То је доктор Нина Сергејева Коваљева, која је имала веома значајну улогу у развоју прњаворског здравства. Овим програмом данас присетили смо се њиховог значаја и улоге за Прњавор, а посетиоци су кроз филм Јулије Воинове Жунић, “Поглед кроз историју”, имали прилику да се детаљније упознају са њиховим животима и професионалним ангажманима и каријерама - изјавио је руководилац Завичајног музеја Дарио Топић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)