ДЕСЕТКОВАНИ ПРИНОСИ МЕДА_ Регистровани србачки пчелари забележили огромне губитке у протеклој години

О. НИКИЧЕВИЋ

19. 04. 2021. у 06:08

ОКО 30 регистрованих пчелара у Удружењу "Кошница" Србац, са око 2.000 пчелињих друштава, не памте лошију годину у производњи меда и других пчелињих производа, као што је била протекла 2020.

ДЕСЕТКОВАНИ ПРИНОСИ МЕДА_ Регистровани србачки пчелари забележили огромне губитке у протеклој години

Жељко Игњатић у свом пчелињаку / Фото О. Н.

- Имао сам губитке пчелињих друштава више од 60 одсто. Прошла година је добро почела јер је у свакој од око 100 мојих кошница било пет до шест пуних рамова пчела, али како је година одмицала број пчела је био све мањи, да би током зиме већина кошница остала без пчела, а ја разочаран јер су за нас пчеле племенита жива бића па је тешко описати када страда 60 кошница - каже председник Удружења "Кошница" Ранко Мачинковић.

Он додаје да помор није био због болести као што је вароа, јер им је дат адекватан третман, већ неки други фактор као што је претерана употреба пестицида у Лијевче пољу и србачко-ножичкој равници, климатске промене или нешто треће што је нама непознато.

Највише пчелињих друштава, око 250, имао је Жељко Игњатић, коме је ово главни посао од чега живи комплетна породица.

- Пчеларством се професионално бавим 25 година. Пчеле сам поделио у четири пчелињака на разним локацијама и сва друштва добила су потребан третман за заштиту од заразних болести и инсеката. У три пчелињака губици су се кретали око 40, а у МЗ Ћукали око 90 одсто, што ме је тешко погодило - каже Игњатић и додаје да је у родним годинама, као што је била 2018, имао више од 3,5 тона меда, што је по цени од 15 марака по килогаму лепа сума која, када се одбију трошкови, обезбеђује солидну плату за четворочлану породицу. 

ТРАЖЕ ПОМОЋ ИФАД

ИЗ Удружења "Кошница" кажу да ће се ове године обратити Међународној фондацији ИФАД за доделу средстава за опоравак србачких пчелара, а од Општине Србац тражиће да обезбеди учешће за реализацију тог пројекта. Уз то у удружењу су одлучили да због великих губитака, све пчеларе који имају до 50 кошница, ослободе плаћања чланарине за 2021. годину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)