СРБИН (33) НЕСТАО ПА ПРОНАЂЕН ОБЕШЕН У МИГРАНТСКОМ КАМПУ У БИХ: Сахрњен Александар Т. чија је идентификација трајала од августа

В. Митрић

17. 04. 2021. у 17:32

НА гробљу "Свете Огњене Марије" у Бањалуци, јуче је, сахрањен Србин Александар Т. (33), држављанин Швајцарске и Србије, који је нестао у Сарајеву, у Хаџићима (БиХ), у августу прошле године. Његове посмтне остатке преузео је отац, Бањалучанин, Мићо Топић.

СРБИН (33) НЕСТАО ПА ПРОНАЂЕН ОБЕШЕН У МИГРАНТСКОМ КАМПУ У БИХ: Сахрњен Александар Т. чија је идентификација трајала од августа

ФОТО: В. Митрић

Несретни младић сахрањен је по православним обичајима, који иначе не дозвољају опело, на дан сахране, самоубицама. Адвокат Душан Томић, који је, са Александровим оцем Мићом, муке видео да прво уопште пронађу леш, чија је идентификација трајала од августа прошле године!?

- Свештеник који је служио опело каже да је Александар био велики верник, што ми знамо и да, како је нагласио - да се распадао, не би дигао руку на себе - каже Томић.

ФОТО: В. Митрић

- И како каже свештеник, а ми смо на том путу, од почетка, трагања, време ће да покаже како је пострадао овај младић и колико је времена требало да прође да га пронађу, мада је висио на дрвету у шуми, која је, како ми је речено у полицији, саставни део мигрантског центра, где бораве људи афроазијског порекла, а не људи, попут Александра, који је имао држављанство Србије и Швајцарске, чији је пасош поседовао. У конзулатима Швајцарске и Србије упознати су о овом случају.

Подсетимо, Швајцарска је упутила протесну ноту, како истиче Томић, министарки БиХ, Бисери Турковић, али нема одговора. И у конзулату Србије, кажу - људи су, с разлогом, запањени што нису уопште обавештени шта се догађало са њиховим држављанимом, прво живим, потом мртвим.

ФОТО: В. Митрић

- Лепо ми је речено у конзулату Србије да, и да је нешто било спорно са Александром, могли су га једноставно одвести до неког од граничних прелаза према Србији и предати га властима земље, чији је држављанин - прича Томић.

- Нема нигде трага како се и зашто нашао у мигранстком центру. 

Томић напомиње да је, у најмању руку, скандалозно да је у центру леш младићев пронађен тек после двадесетак дана, када се просто речено распадао. Обуцент је дао налаз само тако што га је погледао, написао је да је вешање у питању, без констатације да ли се сам обесио или га је неко на силу обесио. Зашто је мртав дуго скриван? То је само једно од питања за истрагу коју треба да учини ваљано Кантонално тужилаштво у Сарајеву.

Топић у Швајварској био студент трећа године Електротехничког факултета, добар музичар и посвећени православни верник и изврстан познавац хришћанста, који је, кад дође код оца, увек одлазио редовно на богослужења у богомоље у највећем  граду РС. Оцу је, пред полазак из Бањалуке у Сарајево, рекао да иде да посети древну српску, православну богомољу на Башчаршији и никад се није вратио.

Испраћен је свечано и достојанствено у кругу најмилијих и пријатеља, а прича о његовој трагедији је тек отворена. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)