“СВЕТИ ВРАЧЕВИ” ПОНОС СРПСКОГ ЗДРАВСТВА: Ситуација у Бијељини под контролом, захваљујући посвећеним радницима

В. Митрић

17. 04. 2021. у 09:51

БИЈЕЉИНСКА болница, међу првима, не само у РС и БиХ, препознала је како треба да се бије успешна битка против вируса корона, а Професор др Златко Максимовић, директор установе, заиста прави сјајне тимове за победе против болести, не само пандемије.

“СВЕТИ ВРАЧЕВИ” ПОНОС СРПСКОГ ЗДРАВСТВА: Ситуација у Бијељини под контролом, захваљујући посвећеним радницима

ФОТО: В. Митрић

Морам да истакнем да сам више него задовољан стањем у бијељинској болници, а и Дом здравља је направио значајан посао. Знате да је у једном моменту дошло је до ескалације вируса корона у Бијељини и то смо заједничким напорима успели да ставимо под контролу, изјавио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, након данашње посете ЈЗУ Болници “Свети Врачеви” у Бијељини, где је боравећи заједно са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем, на састанку са руководством и члановима Кризног штаба Болнице, упознат са најновијом ситуацијом у тој здравственој установи.

ФОТО: В. Митрић

Премијер је истакао да  је у здравственом сектору Српске данас  скоро 14 одсто мање пацијената, него што пре седам дана.

- Пре седам дана имали смо 1459 болесника, а данас имамо 1268 болесника. Све оно што смо заједно радили, дакле  Републички штаб са  локалним штабовима, скупа са здравственим сектором, а захваљујући и медијима, на време смо поново подигли ту причу око пандемије вируса корона. Након годину дана људи су се били мало опустили. На време смо реаговали и прошли смо најбољи могући сценарио.

ФОТО: В. Митрић

Према проценама које смо имали пре месец и више дана, тачно смо проценили колико ћемо имати пацијената на данашњи дан. Можда се та бројка  разликује за десетак пацијената у целој Републици Српској, изјавио је премијер Вишковић и нагласио да је најгори сценарио говорио, да уколико нешто не предузмемо, имали би средином овог месеца три хиљаде пацијената у болницама.

ФОТО: В. Митрић

Оно што је Република Српска могла поднесе, по његовим речима,  је максимално 2000  пацијената.

- Дакле, дошло би до засићења и колапса, иако не желим користити ту реч. Мислим да су сви они који су нас разним протестима желели скренути у погрешном правцу , гурали на ту страну. Била је то замка која би довела до краха здравственог система, али они у томе нису успели захваљујући људима из здравства који су напорно радили годину дана. Знаћемо да ценимо њихов рад, те ћемо знати и да их наградимо, не само по питању инвестиција, већ и њихових радних услова и примања - нагласио је Вишковић.

ФОТО: В. Митрић

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић је рекао да су здравствени радници у Бијељини међу првима препознали све активности које је планирало Министарство здравља Српске у одбарни од пандемије и показали како се кроз добру координацију домова здравља са бијељинском болницом, може на најбољи начин да се одговорити на све изазове које пандемија доноси. Он је истакао да је отварање дневне болнице у Дому здравља умногоме олакшало притисак на Болницу и омогућило њен несметан рад.

- Желим да похвалим и Болницу и Дом здравља у Бијељини за све оно што су до сада урадили и што раде на пружању здравствене заштите оболелим од вируса корона - рекао је Шеранић и нагласио значај вакцинације као најбоље контроле пандемије.

Директор ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини професор др Златко Максимовић изјавио је да је премијера и министра упознао са свим активностима које је бијељинска болница реализовала у борби против пандемије вируса корона, као и са плановима за наредни период.

ФОТО: В. Митрић

- У протеклим месецима и годинама Влада Републике Српске је пуно улагала у бијељинску болницу и верујем да ће тако бити и у наредном периоду. Ми смо у време пандемије корона вирусом покренули 24 часовни рад ангио-сале, а подсетићу да се овде раде и најсавременије операције очију и да су наши лекари едуковани да самостално обављају такве операције. У наредном периоду овде ће долазити и разни други стручњаци из различитих области здравства, везано за кардиологију, васкуларну хирургију, општу хирургију и друге делове интерне медицине. Даћемо све од себе да оно што је добро сачувамо, да развијамо нове методе и неке ствари додатно унапредимо - изјавио је др Максимовић.   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)