РУСКИ ВЕТЕРАНИ У БИЈЕЉИНИ: Ратовали су за Републику Српску, ту се увек осећају као код куће (ФОТО)

В. Митрић

16. 04. 2021. у 12:35

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ Бијељине Љубиши Петровићу представници „Московске организације ратних ветерана у Републици Српској 1992 - 1995. године“ уручили су медаљу „Ратник“, као знак братства и љубави између руског и српског народа.

РУСКИ ВЕТЕРАНИ У БИЈЕЉИНИ: Ратовали су за Републику Српску, ту се увек осећају као код куће (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Медаљу је уручио Владимир Сидоров, добровољац у Војсци Републике Српске и посланик у Скупштини Града Москва из Либерално демократске партије Русије, у просторијама Градске управе Града Бијељина на састанку градоначелника са представницима руских  ветерана добровољаца и Удружења грађана „Српско-руска заједница Завет“.

- Овде се осећам као код своје куће, јер Републику Српску сматрам својом другом отаџбином. Очекујем да наша два братска народа у будућности сарађују још боље, посебно у области економије, која треба да прати наше изврсне односе у области културе и међународне политике - истакао је Сидоров.

Начелник Службе безбедности "Евракора", водеће руске компаније у области изградње инфраструктуре за транспорт природног гаса, и предсједник „Московске организације ветерана кавкаских ратова“ Андреј Ерјекојев уручио је градоначелнику Петровићу статуету руског добровољца („Ополченца“) са натписом "Срби и Руси - браћа заувек“.

- Генерални директор „Евракора“ Виталиј Горњи је, због болести, спречен да присуствује овом састанку, али ја у његово име могу рећи да је наша компанија посвећена успешној гасификацији Бијељине и Републике Српске, те да смо спремни да улажемо и у друге пројекте. Ми постојимо двадесет и пет година и успешно се бавимо изградњом енергетске инфраструктуре у читавом свету, а највише у ц ентралној Азији. Господин Горњи је спонзор многих удружења руских ветерана и ктирор наше Цркве, а сигуран сам да ће бити срећан да, кроз добре инвестиције, помогне и братском српском народу - закључио је Ерјекојев.

Александар Кравченко је, као добровољац у Војсци Републике Српске, три пута рањен у Одбрамбено-отаџбинском рату. Председник је „Косовског фронта“, велике руске хуманитарне организације која помаже Србима на Косову и Метохији.

Фото: В. Митрић

- Након рата остао сам осам година у Републици Српској и Србији, научио сам језик и сродио се са српским народом. Драго ми је што сам данас у Бијељини, у нашој Републици Српској, коју нисам заборавио ни након повратка у Москву - додао је Кравченко.

Градоначелник Петровић је истакао да је Град Бијељина веома захвалан на свему што је Русија учинила за српски народ, а посебно на доприносу руских добровољаца у одбрани Републике Српске.

- Ови људи ће увек бити драги гости у Бијељини и дочекиваћемо их са братском љубављу, али и новим идејама за унапређење наше сарадње и заједнички напредак. Неопходно је да наше вековно братство остваримо и кроз добру привредну сарадњу, међусобно разумевање и поверење. У овим тешким пандемијским временима, ми верујемо Русији, руском гасу који нам доноси енергетску стабилност и руском „Спутњику В“ који штити наше здравље - закључио је градоначелник Петровић.

Састанку су присуствовали и председник Удружења грађана „Српско-руска заједница ЗАВЕТ“ Саво Цвијетиновић, генерални секретар Слободан Трифковић и руски новинар Федор Самаров.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)