ЗАБРАНЕ И ЗА ГОДИШЊИ ОДМОР: Ево због чега је више од 2.500 радника тражило правну помоћ од Савеза синдиката РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

14. 04. 2021. у 07:50

НЕЗАКОНИТА отпуштања, смањење плата и неисплаћивање зарада, забрана одласка на годишњи, неуплаћивање пензионог и здравственог осигурања, само су неки од разлога са којима су радници из Републике Српске протеклих годину дана долазили у Савез синдиката РС и тражили помоћ.

ЗАБРАНЕ И ЗА ГОДИШЊИ ОДМОР: Ево због чега је више од 2.500 радника тражило правну помоћ од Савеза синдиката РС

Фото: Архива "Новости"

У доба епидемије вируса корона, а која нажалост траје већ годину дана, око 2.500 радника из Српске се обратило Савезу синдикат РС за правну помоћ како би заштитили своја елементарна радна права, каже, за "Новости", Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС.

- Све активности везане за заштиту права радника смо појачали у протеклих годину дана. Резултат тога је и сачуваних на стотине радних места, а водимо и 1.600 судских поступака за наше раднике - каже Мишићева.

Она истиче да је и највећа победа у протеклих годину дана био договор са Владом РС да се свим радницима исплати најнижа плата за период када нису радили.

- Наш захтев је био да се та плата исплати искључиво на рачун радника а не послодавцу и Влада је ово препознала и прихватила - истиче Мишићева.

Епидемија вируса корона је, додаје Мишићева, донела додатне проблеме радницима у Српској, јер многи послодавци су показали лоше лице и преко леђа радника гледали само личну корист.

- Тако смо имали недавно протесте послодаваца у угоститељству, а нажалост у области угоститељства је највише послодаваца који годинама држе раднике на минималним платама - истиче Мишићева.

Фото: Capital.ba

Ранка Мишић

Према њеним речима, Савез синдиката није до сада делио раднике на чланове синдиката и оне који нису и сви се слободно могу обратити за помоћ.

- Према званичним подацима, око 10.900 радника у РС је у прошлој години остало без посла, јер су проглашени технолошким или економским вишком. Откази се деле на терену али радници морају знати да имају адресу на коју да се обрате за помоћ - истиче Мишићева.

ДОБИТ 1,9 МИЛИЈАРДИ МАРАКА

РАНКА Мишић каже да је прошле године у привреди РС званично остварена добит од 1,9 милијарди КМ, а што је за 76 милиона КМ више него годину раније.

- Ако имамо позитивну годину иза нас, зашто онда послодавци у привреди отпуштају раднике и смањују плате. И на то све, још траже и новац од Владе РС. Нешто ми у тој причи не штима - истиче Мишићева.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, каже да из тог сектора нису задовољни подршком руководства Савеза синдиката РС приликом недавних протеста.

- Док синдикалци широм света изађу на протесте са радницима, код нас синдикалци изађу на јагњетину. Сви се ми боримо за права, али је несхватљиво да Савез синдиката није био уз људе на протестима у Бањалуци. Свугде у свету је плаћен рад за време короне, док у РС радници већ годину дана имају проблем да се изборе и за минималац ако нису радили - истиче Татић.

Татић каже да синдикат мора јавно пружити подршку радницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)