ИЗДАО ЈНА, ПА УБИЈАО ВОЈНИКЕ: Генерал тзв. Армије БиХ Јован Дивјак није изведен пред лице правде

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 04. 2021. у 12:40

СМРТ бившег генерала тзв. Армије БиХ Јована Дивјака, који је преминуо у Сарајеву у 84. години, последњи је пуцањ у српске и друге жртве у Сарајеву и БиХ, за чију смрт је одговоран.

ИЗДАО ЈНА, ПА УБИЈАО ВОЈНИКЕ: Генерал тзв. Армије БиХ Јован Дивјак није изведен пред лице правде

Фото Слободна Босна

Како кажу саговорници "Новости", не заборавља се да је Дивјак међу најодговорнијима за злочин над младим војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када су мучки убијена 42 војника ЈНА.

Колону војника ЈНА, која се после потписаног мировног споразума повлачила из Сарајева, напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП и Територијалне одбране БиХ (ТО БиХ) на чијем челу је био Јован Дивјак. У том нападу живот су изгубили млади војници ЈНА: 32 су били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

 У Добровољачкој улици убијена 42 војника ЈНА, Фото Танјуг

Милорад Којић, Фото Новости

За злочин у Добровољачкој улици Јован Дивјак никада није процесуиран и осуђен. Осим њега на слободи је и Ејуп Ганић и многи други ратни политичари и војне старешине тзв. Армије БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је Јован Дивјак симбол страдања српског народа у БиХ, али пре свега страдања и убистава Срба у самом Сарајеву.

- Дивјак је одговоран и по командној и по индивидуалној одговорности за убиство војника ЈНА у Добровољачкој улици. Чињеница је да су убиство старог свата Николе Гардовића на Башчаршији, убиство српског полицајца Пере Петровића као и злочин у Добровољачкој били иницијална каписла за почетак рата у Сарајеву и БиХ - каже Којић.

АУСТРИЈА ОДБИЛА ИЗРУЧЕЊЕ СРБИЈИ

НА основу Интерполове потернице и оптужнице о почињеним ратним злочинима, коју је 2008. године за њим расписала Србија, Јован Дивјак је 3. марта 2011. године ухапшен на бечком аеродрому приликом путовања из Сарајева у Италију.

Аустријски суд је одбио захтев Србије за изручење уз образложење да се у Београду не би могло очекивати поштено суђење.

Он наглашава да је убиствима у Сарајеву 1992. послата врло јасна порука да за Србе нема места у том граду и да је резултат тога етничко чишћење Срба из Сарајева, а на челу тзв. Армије БиХ и ТО БиХ тих година био је управо Јован Дивјак.

- Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву је констатовала у извештају да је српска заједница у том граду уништена. Јован Дивјак je симбол оних који су започели рат у БиХ и оних који су желели рат у БиХ. И, када је реч о Републици Српској и породицама убијених младих војника ЈНА у Добровољачкој, Јован Дивјак је човек који је одговоран за те страшне злочине - истиче Којић.

Он каже да је селективан приступ у процесуирању злочина и непостојање жеље да се расветле злочини над Србима за резултат имало да злочинци попут Дивјака никада не изађу пред лице правде.

Породицама војника ЈНА убијених у Добровољачкој улици годинама је забрањено да на годишњицу страдања њихових најмилијих дођу у ту сарајевску улицу и упале свеће. Богдана Томовић, мајка војника ЈНА Здравка Томовића, убијеног у Добровољачкој, каже да ни након готово три деценије нема помака, ни помирења.

- Немам ништа више да кажем. Добила сам и пресуду од суда да су пресудили нашој деци, њиховим друговима да су они ратни злочинци у свом граду. Моје дете је било за воланом у ауту, без оружја. Екстремиста је скочио на хаубу и пуцао директно у њега. И сада су прогласили да су они били војна мета и питам се као мајка зашто и чија је то одлука. Борићу се док живим да докажем правду и за Здравка и све који су недужни погинули у Добровољачкој - казала је Томовићева приликом једне од последњих годишњица злочина у Добровољачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Sljiwo

10.04.2021. 15:49

Alijin "heroj" nije smio krociti u Republiku Srpsku..citav svoj jadni zivot posle "manekenske karijere"proveo je u kasabi gde se jedino osecao sigurnim..Jovo je dao preko 500 intervijua sirom sveta..davajuci "multikulturalnost" takozvanoj "armiji BiH" odnosno vojci bosanskih muslimana..Procenat Srba u toj vojci je bio ispod 1% sto govori samo po sebi..Prodajuci nezakonito oruzije da bi izbegao sud i kaznu prisao je "alijinim gazijama" trpeci razna ponizenja..

ByK

10.04.2021. 16:05

,,не бојим се вражијега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од ЗЛА ДОМАЋЕГА"... Бог никоме дужан не остаје

Milan

10.04.2021. 18:27

Ovome je suđeno prije početka rata 1992,zato sto je prodavao oružje hrvatima i muslimanima iz vojnih magacina u Kiseljaku;ja bio sudija porotnik u vojnom sudu u Sarajevu.Trebalo je tada adekvatno kazniti a ne sada pisati o tome kako se jedan srbin borio za muslimane i postao njihov heroj.

prellee

10.04.2021. 19:09

Da, on je izdao svoj narod. On je taj koji je radio protiv interesa Srba i istorija će to potvrditi. Brzo će ga Bošnjaci zaboraviti i odreći se. Oni će baštiniti svoje heroje, bez obzira kakvi bili, a Divjak se tu neće nalaziti za kratko. Biće odbaćen od onih za koje se borio, a Srbi će ga zapisati kao IZDAJNIKA. Ništa svojim svrstavanjem na muslimansku stranu, nakon 30 skoro godina, on nije napravio.

Šator

11.04.2021. 11:25

Конвертит ко и сви остали, продао душу и остала му душевна болест. Иначе, изјашњавао се као Босанац хахаха...(сад да ли су Босанци, Бошњаци, Муслимани, Херцеговијанци, Марсовци ...никако да се договоре... али једино им је сигурно да су бивши Срби који говоре српским језиком и продаше вјеру за вечеру...или за пар хиљада дојч марака као овај љигавац). Оно што треба заправо да се утврди који су комунистички официри ЈНА продали оружје хрватима и муслиманима и онда се одселили у Београд. Пронаћи, осудити, одузети имовину и ликвидирати јер су нанијели огромне жртве свом народу.