У СРПСКОЈ ИЗОЛОВАНИ БРИТАНСКИ И ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ: Један узорак био позитиван на оба!

Танјуг

26. 03. 2021. у 10:44

У РЕПУБЛИЦИ Српској детектовано је постојање британског и јужноафричког соја вируса, а посебно је занимљиво да један узорак био позитиван на оба соја.

У СРПСКОЈ ИЗОЛОВАНИ БРИТАНСКИ И ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ: Један узорак био позитиван на оба!

Фото: Depositphoto

Британски и јужноафрички сојеви вируса корона изоловани су у Заводу за клиничку микробиологију Универзитетско клиничког центра Републике Српске.

Тестирање је извршено на 93 позитивна узорка тестовима који су намењени за идентификацију британског и јужноафричког соја.

- С обзиром на чињеницу да је крајем фебруара примећен изузетан пораст позитивних резултата од укупног броја обрађених тестова, и повећање броја хоспитализација, као и поновно оболијевање особа које су већ преболовале вирус корона, у нашој установи одлучено је да се спроведе ова врста испитивања како би се пратила динамика циркулисања мутантне форме - саопштено је из УКЦ Српске.

Први сет узорака прикупљен је у првих 15 дана марта, а од 93 узорка 66,66 одсто или две трећине показано је присуство британскког и јужноафичког соја вируса.

Наредна анализа обухватиће узорке прикупљење од 15. до 31. марта да би се, како наводе, испратила динамика циркулације овог соја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)