"ШТИТ 21" ПОКАЗАО СНАГУ: У Требињу успешно одржана вежба служби заштите и спасавања Републике Српске

Д. ЦУРАЋ

03. 03. 2021. у 06:08

ШТИТ 21 ПОКАЗАО СНАГУ: У Требињу успешно одржана вежба служби заштите и спасавања Републике Српске

Фото Д. Цураћ

ПОВОДОМ Међународног дана Цивилне заштите у Требињу је успешно одржана вежба "Штит 2021" у којој су учествовале службе заштите и спасавања Републике Српске.

На једној од три тачке на којим је одржана вежба била је Основна школа "Јован Јовановић Змај", где је симулирано спасавање из рушевина после земљотреса.

- Ми смо у овој тачки учествовали са својом јединицом за спашавање из рушевина, са псима трагачима, уз несебичну подршку Хеликоптерског сервиса Републике Српске, који сваки пут одговори и изађе на терен при тежим евакуацијама - рекла је Биљана Пајић, помоћник директора Цивилне заштите РС.

Фото Д. Цураћ

У вежби су учествовали припадници Горске службе спасавања Републике Српске.

- Вежбе су оно што вас одржава, што у ствари ту нашу рутину пегла. Једноставно, ви када ово радите стичете то богато искуство. У нашем тиму су млади људи, углавном пењачи, алпинисти, рониоци тако да имамо све структура потребне за квалитетан тим - истакао је Ненад Иконић, вођа тима Горске службе спасавања РС.

ПРИЗНАЊА

ПОВОДОМ Међународног дана Цивилне заштите признања су уручена бројим организацијама, предузећима и појединцима, као и здравственим радницима и установама на доприносу у борби против вируса корона у протеклих годину дана.

А у тиму Горске службе Републике Српске налазе се и две средњошколке, иначе алпинисткиње - Горица Шаровић и Божица Шкиљевић.

- Оваквим вежбама ми само добијамо на искуству. Волим алпинизам, а свакако драго ми је што сам учествовала на овој смотри у Требињу и надам се да ће их бити још више - истакла је Шаровићева.

Фото Д. Цураћ

Циљ вежбе "Штит 2021" је показати јединство свих служби заштите и спасавања у случају потребе.

ИСКУСТВО Спроведене врло захтевне вежбе, Фото Д. Цураћ

- Оно што грађани треба да знају јесте да у свим локалним заједницама радимо да припадници буду обучени и опремљени - нагласио је Милан Новитовић, директор Цивилне заштите РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)