МОДРИЧАНИ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАЛИ СВОЈУ ХУМАНОСТ: У великој акцији даривања крви прикупљено 25 литара драгоцене течности

В. Благојевић

27. 02. 2021. у 13:35

МОДРИЧАНИ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАЛИ СВОЈУ ХУМАНОСТ: У великој акцији даривања крви прикупљено 25 литара драгоцене течности

Фото: В. Благојевић

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ДДДК Рафинерије уља Модрича и Црквене општине Копривна, а у сарадњи са Добротворном организацијом „Тројеручица“ организована је велика акција добровољног даривања крви у Светосавском дому у Копривни код Модриче.

Акцији даривања крви одазвао се 81 давалац крви од којих је крв могло дати њих 70, а 11 није из здравствених разлога. Међу даваоцима било је 7 младих хуманиста који су први пут дали крв

-Имам осамнаест година и ово ми је друго даривање. Иначе овај чин сматрам светим, јер неком дати крв је исто као и подарити му нови живот – каже млади Милан Ђурић. Први пут је дао крв и Денис Пурановић (22), док је на акцији рекордер био Миле Ђурић који је 60 пута до сада даривао своју крв:

-За мене је то већ постала рутина а сам чин даривања је посебан осјећај. Кад се мало замислим и сетим да ће моја крв некоме помоћи, на то сам поносан - закључује Ђурић.

На овај начин се чува дух хуманости међу грађанима а посебно међу радницима и младима рекли су организатори акције. Од 81 даваоца 30 је било радника Рафинерије уља, затим једна број су били мештана Копривне, Акцији су се одазвали и даваоци из Модриче, Добоја и Угљевика.

-Много је људи дошло да да крв и то је Божији благслов. Нема веће љубави од те да неком помогнеш кад му је тешко. Дати крв која ће неком спасити живот је нешто посебно и узвишено - истиче Јадранко Стојановић свештеник СПЦ из Копривне.

ДДДК Рафинерије уља Модрича прецизну евиденцију дониране крви води од 1994. године. Од тада па до данас чланови овог друштва даривали су 5035 јединца крви или 1762 литре крви.Чланови овог друштва долазе са целог подручја општине Модриче.

Фото: В. Благојевић

-Поноси смо на наше резултате као и на ову акцију.У последње време акције даривања организујемо по селима да олакшамо људима долазак и да ширимо идеју хуманости - појашњава Славко Јевтић, предсједник ДДДК Рафинерије уља Модрича.

У првој овогдишњој великој акцији даривања крви на подручју Модриче сакупљено је 25 литара крви за потребе добојске болнице Прикупљене количине крви су још значајније због великог броја пацијента заражених корона вирусом

-У протеклих годину дана смањено је давање крви преко 20%. Углавном се људи плаше короне. За то време нама су потребне све веће количине крви, јер поред редовних лечења, разних операција сада имамо и пацијенте заражене корона вирусом којима је потребна крв. – наглашава Јелена Мастиловић, трансфузиолог при служби трансфузије крви у добојској болници

Како су рекли даваоци у Копрвини, дати крв је Божија милост јер крв је нешто што човек не може направити а неопходна је за живот сваког човека.У служби трансфузије крви добојске болнице су задовољни одзивом давалаца и количином дониране крви, нагласивши да се добојска болница кад је крв у питању увек могла ослонити на хуманост Модричана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)