УВЕЛИКО СЕ РЕЗЕРВИШУ ЛЕТОВАЊА: Како ће у доба вируса корона изгледати туристичка сезона за становнике Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 02. 2021. у 08:30

УВЕЛИКО СЕ РЕЗЕРВИШУ ЛЕТОВАЊА: Како ће у доба вируса корона изгледати туристичка сезона за становнике Српске

Фото Википедија

У ДОБА вируса корона грађани Српске су лане летовања по морима и страним дестинацијама заменили домаћим дестинацијама.

Планине, бање, национални паркови, разна одмаралишта по Српској напунили су домаћи гости. Туризам РС, је како је, за "Новости", потврдила министарка туризма Сузана Гашић, преживео пандемију вируса корона и очекује се стабилизација на тржишту. Велике бенефите у области туризма у РС је оставарила планина Јахорина која се издвојила као топ дестинација за одмор домаћих, али и страних гостију.

Гашићева истиче да је туризам годинама уназад представљао растућу привредну грану у РС, о чему сведоче и статистички показатељи о расту броја долазака и ноћења страних туриста.

ЛАНЕ ОКО 190.000 ТУРИСТА У РС

ПРЕМА подацима Републичког завода за статистику, РС је у 2019. посетило 400.268 туриста, док је у 2020. тај број износио 190.271 од чега су 124.000 туриста били домаћи гости. Највећи број страних туриста долази из Србије и земаља региона.

- Опстанку сектора туризма у доба вируса корона, који је неминовно био усмерен махом на домаће туристе, помогли смо кроз пројекат туристичких ваучера и од 15. јуна 2020. до данас је грађанима издато око 31.800 ваучера за домаће дестинације широм Српске - појашњава Гашићева.

Бања Врућица, Фото Бања Врућица

Након прошле године када је одлазак на море диктирала пандемија ковида 19, грађани РС већ су почели увелико да резервишу летовања.

- За сада су то дестинације у Хрватској, Црној Гори, Турској и Египту - каже Маја Бабић, диреторка агенције ВТТИ из Бањалуке.

Она каже да се цене крећу као и ранијих годинама и очекује навалу резервација док се отворе и друге дестинације, попут Грчке и Шпаније које још праве планове за пријем туриста.

ЈАХОРИНА РЕКОРДНО

ПРЕМА подацима ОЦ "Јахорина" ове године је на олимпијској планини било око 170.000 скијаша. Њихова процена је да су скијаши због одличне понуде на Јахорини "оставили" у Српској преко 270 милиона КМ, а од чега је профитирала РС и општине наслоњене на планину.

Зоран Прерадовић, директор "Унис турса" каже да су агенције у РС најтежи период, када су цела Европа и свет били затворени, преживеле уз помоћ туристичких ваучера од 100 КМ по становнику које је издавала Влада РС за домаће дестинације.

СТАБИЛНО Сузана Гашић, Фото Глассрпске

- Некада смо већ у марту завршавали целу летњу сезону и све резервације. Сад то иде спорије, али је у односу на прошлу годину много боље и грађани су већ у фебруару почели да траже и резервишу смештаје на мору. Очекујемо више посла ове сезоне и да се вратимо на стандардан рад пре короне - каже Прерадовић.

Према његовим речима грађанима су доста примамљиве понуде Хрватске и Црну Горе где имају попусте од око 30 одсто.

ПОСЕЋЕНА Словенска плажа у Будви, Фото Д. Миловановић

Он истиче и да Влада треба да испоштује туристичке агенције са плаћањем ваучера јер уплате нису редовне и касне.

- Грађани морају знати да могу да користе ваучере, иако су их користили и прошле године - каже Прерадовић и додаје да су многи у зимском периоду ишли на море у Дубаи и на Занзибар уз авио-превоз из Сарајева и Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)