ЗА ПРОЈЕКТЕ МЛАДИХ 350.000 КМ: Општина Прњавор улаже у образовање и даје студентске награде

Н. ЂУРИЋ

22. 02. 2021. у 05:00

ПРЊАВОРСКА општина, која низ година служи као пример у Српској, ове године ће из општинске касе за образовање и помоћ младима, кроз разне омладинске пројекте, стипендије, студентске награде, издвојити више од 350.000 марака.

ЗА ПРОЈЕКТЕ МЛАДИХ 350.000 КМ: Општина Прњавор улаже у образовање и даје студентске награде

Фото Н. Ђурић

Челни човек општине Дарко Томаш, наводи да је Прњавор једна од ретких локалних заједница која даје стипендије свим студентима, што се постепено проширује и на ученике, а прва је и једина општина у Српској која даје студентске награде, као посебан вид подршке њиховим резултатима.

Тако је, између осталог, ових дана на вишедневно наградно путовање на Јахорину послато 10 најбољих студената. Међу њима су и троје са просеком вишим од 9,5, Дејана Васић, Милица Јовљевић и Милан Паликућа, који су награђени и са по 5.000 КМ.

Томаш истиче да се највећи део издваја за образовање, односно стипендирање младих.

- Ове године за стипендирање 288 студената и ученика из буџета ћемо издвојити 268.300 КМ. Општинску стипендију ове године добиће 169 редовних студената, 20 студената из реда борачке популације и 99 ученика - прецизирао је Томаш.

СТИПЕНДИЈЕ

СТИПЕНДИЈЕ за редовне студенте је 100 КМ и исплаћује се 10 месеци, за студенте из реда борачке популације је 150 КМ, а ученичке 70 КМ.

Томаш је напоменуо да сви студенти на јавним високошколским установама који имају просек оцена виши од седам имају право на стипендију, као и сва деца из реда борачких категорија, односно породица ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и деца погинулих бораца, те ученици из реда борачке популације.

Општина је први пут увела да стипендију добију и сви ученици основних и средњих школа који имају просек оцена пет, којих је ове године 47.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)