ДАЋЕ БОГ ДА СНИМИМО И НЕКИ НОВИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ: Редитељ "Даре" поручио - сачувати Републику Српску за будућност српске нације

Срна

17. 02. 2021. у 00:09

РЕЖИСЕР Предраг Антонијевић изјавио је да филм "Дара из Јасеновца" показује колико је важно сачувати Републику Српску, да се никада овако нешто не понови.

ДАЋЕ БОГ ДА СНИМИМО И НЕКИ НОВИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ: Редитељ Даре поручио - сачувати Републику Српску за будућност српске нације

Фото Приватна архива

- Уз све наше политичке разлике, ми морамо да успоставимо црвену линију, а то је опстанак Српске, и то је најважнија ствар за будућност наше нације - истакао је Антонијевић.

Он је захвалио Влади Републике Српске зато што је помогла овај филм, и када се водила рововска битка, пре свега медијски рат и напади на "Дару из Јасеновца".

Антонијевић каже да велику захвалност дугују председнику Србије Александру Вучићу, који је подржао филм.

- Ми ћемо о филму слушати и наредних година, и даће Бог да снимимо и неки нови филм о Јасеновцу - нагласио је Антонијевић за РТРС.

Он је истакао и мудар потез Владе Републике Српске, када је архивску грађу из Јасеновца, прво послала у Музеј Холокауста у Њујорку, гДе су сви експонати и рукописи копирани.

- Испоставио се то као веома мудар потез, јер све што имате у Јасеновцу, имате и у Њујорку, и користили смо ту грађу. Морам да кажем да смо ми понудили да организујемо гледање филма у Хрватској за новинаре, али стигао нам је веома штур одговор да нису у могућности, у смислу да је сала сада у реконструкцији. Слично је и са мојим филмом `Спасилац`, који је Влада Хрватске забранила још 1998. године. Вероватно тако немају снаге да погледају и Дару и суоче се са истином - рекао је Антонијевић.

Он је још једном нагласио да је филм "Дара из Јасеновца" усмерен против фашизма, усташтва, а не против Хрвата.

- Важно је нагласити да би ми требало да негујемо јасеновачки завет, јер уз косовски, то је најважнији који имамо - тврди Антонијевић.

Он је похвалио и све глумце, поготово оне најмлађе, који долазе из Републике Српске и Поткозарја.

- Тешко је радити филм са оваквим сценама. Ми смо га радили хронолошки, што је још много теже. Много тога ме вратило у моје детињство, јер деца из Републике Српске на паузама нису трчала на мобилни телефон, већ су се играла као некада и ја сам. Цели филм је кроз очи девојчице Даре, покушали смо да буде гледљиво, а да опет не избегнемо масовне егзекуције, клања. Било је важно наћи неку меру - истакао је Антонијевић.

Премијера филма "Дара из Јасеновца" биће приказана и на РТРС у суботу, 20. фебруара, од 20.00 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)