ВЕНЦИ ЗА 59 ПАРТИЗАНА: У Пјеновцу код Хан Пијеска

Р.М.

21. 01. 2021. у 21:19

ВЕНЦИ ЗА 59 ПАРТИЗАНА: У Пјеновцу код Хан Пијеска

Фото: Љ.Делић

У СЕЋАЊЕ на 21. јануар 1942. године, када ју у котлини Пјеновца, код бивше железничке станице,у Хан Пијеску, у борби са Немцима погинуло 59 патризана Петог шумадијског батаљона Прве пролетерске бригаде и Романијског партизанског одреда, данас су, на спомен обележје, положени венци.

- Уз минуту ћутања, пошту смо одали и недавно преминулом пуковнику авијације Зденку Дупланчићу, вишегодишњем учеснику ове манифестације, заједно са делегацијом Секције Прве пролетерске са Савског Венца из Београда, а у присуству и Првог секретара Руске амбасаде, друга Едуарда и војног аташеа Сергеја. Били су ту присутне и делегације СУБНОР-а РС, али и САБНОР-а кантона Сарајево – каже за „Новости“Љубо Делић, председник СУБНОР-а Хан Пијесак, потомак партизана из овог планинског места.

Венац је положен и у име Албина Пиберника, становника Љубљане, најмлађег (11.година) партизана из „Строја“ у Рудом, који је са оцем и мајком у саставу „Петог шумадијског батаљона“, преживео голготу Пјеновца, Игманског марша и свих битака Прве пролетерске бригаде.

У борбама у Пјеновцу, са смучарском дивизијом Немаца, који су са оближњих брежуљака изненада напали „пролетере“ код бивше Железничке станице, ускотрачне пруге Завидовићи-Олово-Хан Пијесак-Кусаче, погинули су Милан Илић Чича, Славиша Вајнер Чича и Драган Чепаловић, касније проглашени Народним Херојима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)