БАЈДЕН СПРЕМА „РАЧАК 2”? Срђа Трифковић упозорава да нови амерички удар на Србе неће бити на Косову!

Novosti online

14. 01. 2021. у 21:39

БАЈДЕН СПРЕМА „РАЧАК 2”? Срђа Трифковић упозорава да нови амерички удар на Србе неће бити на Косову!

Фото: Принтскрин/Новости илустрација

АМЕРИЦИ је потребно да исфабрикује спољнополитичку кризу ради консолидације домаће сцене. Нова администрација САД има агенду за овај део Европе налик оној из деведесетих.

Они намеравају да на Балкану заоштре иницијативу за унитаризацију Босне и Херцеговине и укидање Републике Српске и то им је чак и прече од притиска на Србију да призна тзв. Косово.

Ово упозорава професор међународног права на Универзитету у Бањалуци др Срђа Трифковић, који тврди да се може очекивати вашингтонска политика за укидање Републике Српске.

Трифковић подсећа да је Бајден и пре избора у Америци нашао за сходно да се обрати Бошњацима, односно, Американцима бошњачког порекла, са поруком у којој се експлицитно залаже за ревизију Дејтона и за обавезу признања такозваног геноцида у Сребреници. Импликација би била и више него јасна — укидање Републике Српске.

Бајденова агенда: Унитарна БиХ, укидање Српске

- Из његовог тима слични гласови чују се већ дуже време, а ту пре свега мислим на Антонија Блинкена, који је нови државни секретар за спољне послове. Инсистира се и на томе да ће БиХ морати да постане функционална држава у којој важи принцип један човек један глас. Интересантно је да се за мултиетничку БиХ инсистира на том принципу, а за бившу СФРЈ се инсистирало на потпуно супротном, односно, на републичким референдумима, што је наравно, водило у смеру дезинтеграције - истиче професор.

Разлог због кога сам забринут, додаје професор Трифковић, јесте чињеница да они сматрају да би све могли да изведу брзо и безболно.

- То би за њих требало да буде и показна вежба руске немоћи, где би истовремено активирањем бонских овлашћења за ликвидацију руководства РС и наметањем бруталних мера било демонстрирано и враћање међусобног поверења Вашингтона и Брисела. Ликвидација РС била би поздрављена као хвале вредан трофеј и као повратак Америке на сцену на овим просторима у пуном капацитету - објашњава он.

Црни сценарио — НАТО снаге у дистрикту Брчком

Истовремено, додаје професор, могло би да дође и до војних померања зарад „завођења реда“, укључујући и прекид континуитета у Дистрикту Брчко.

- На пример, размештањем НАТО снага у Брчком прекинуо би се транзит између западног дела РС и источног, то јест Крајине и Бањалуке. То би био још један од облика притиска... - наглашава Трифковић.

Он упозорава да Срби не би смели да се уљуљкају лажним надама:

- Позиција РС сада је рањивија него што је била 1992. године, јер тада је имала своју војску, а данас, нажалост, нема ни ефикасан резервни састав полицијских снага који би био способан да оваквим сценаријима контрира - наводи он.

Трифковић не искључује ни могућност да се исценира неки инциденти како би се извршио притисак на укидање РС, као што смо виђали у случају Рачак или са фамозним Садамовим оружјем.

Професор Трифковић истиче да је све изречено навео из личних увида и контаката са његовим вашингтонским везама.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Sa srećom

15.01.2021. 09:17

Analiza savršeno tačna! Ima načina za suprotstavljanje samo treba znati — poslednja mogućnost je demokratija na gandijevski način — nazvaće oni to cinično `buđenje naroda` ali ništa neće moći jer to je demokratija. (Efikasnije bi bilo da i Rusi uđu sa bazom ako uđe Nato, samo da li je pravno moguće).

Bara

15.01.2021. 09:39

Sada se Srbi moraju bolje organizovati i sve pustati u medije i etar. Nikako douvoliti da se razmasu njihovi orlovi koji seju laz i mrznju protiv Srba . Na njihov jedan tekst udaroti kontru sa tri. Obavezno ove godine u Bratuncu i Potocarima podici krstove za sve stradale Srbe od strane Hrvata i muslimana napraviti ogromno groblje sa pobodenim jasnim oznakama gde je i ko je ubijen i traziti od SB da se stavi predznak da su u BIH Armija BH i HV ucinili agresiju i genocid na terotoriji FBIH i RS .

zora

17.01.2021. 07:13

Srbi i stradaju toliko enormno u ratovima jer nisu oprezni u miru. Ova stradanja od 90-tih do sada su posledica ne istrazivanja i ne upoznavanja sveta sa nasim stradanjima u II Svetskom ratu, prvenstveno, ali ne samo, u Jasenovcu i to na takve monstruozne nacine nad kojima se i Hitler zgrazavao. Da ne pominjemo izivljavanja nad decom.Devedesetih je JNA ostavila Srbima dosta naoruzanja i dosta oficira koji poticu iz tih republika, ali su muslimani svoju vojsku formirali jos u septembru, pola godine pre pocetka rata, i neverovatno dobro organizovali TO i paravojne fomacije , takodje pre rata.Npr. u Sarajevu su vecinu muslimana zaduzili da ubiju bar po 1 komsiju Srbina (najbolji primeri su ubistvo Dr Sladojevica, cuvenog oftalmologa u Zenici , kao i pokusaj ubistva dekana Medicinskog fak. Prof. Dr Starovica). Da ne pominjemo da su svi imali zaduzenja da spijuniraju komsije Srbe i dojavljuju nadleznima.S tim u vezi: postoji li u BL TO i koliko je organizovana???