ЖЕЉКО САМАРЏИЈА, АМБАСАДОР БиХ: Руси наложили - икону вратити Додику, из Амбасаде Украјине још без одговора

С.М.

25. 12. 2020. у 14:39

ИКОНА Светог Николе Чудотворца, коју је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову приликом његове недавне посете БиХ, враћена је из Русије у Додиков кабинет.

ЖЕЉКО САМАРЏИЈА, АМБАСАДОР БиХ: Руси наложили - икону вратити Додику, из Амбасаде Украјине још без одговора

Фото: РТРС

 Икону је донео амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија, који је, за "Новости", потврдио да је предао икону и да је то урађено по ноти коју је Aмбасада БиХ у Москви добила из руског МИП.

- Иако су се појавиле спекулације из појединих медија у Федерацији БиХ око тога зашто се икона наводно није вратила у МИП БиХ, одмах да кажем да није из простог разлога што у ноти руске стране јасно пише да се икона врати поклонодавцу, а то је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик - поручио је Самарџија.

Он каже да су медији и "експерти" из Федерације желели да направе представу о враћању иконе из Русије, па су тако брже-боље пласирали вест да икона треба да се врати у Министарство иностраних послова БиХ, а то није тачно.

- Као Србин и православац поштујем икону и нисам могао да допустим да се са њоме манипулише по институцијама - казао је Самарџија.

ПОД КЉУЧЕМ У СЕФУ

ОДМАХ је икона похрањена у сеф у Додиковом кабинету, одакле су поручили да, упркос томе што се настављају инсинуације и изношење неистина, из Амбасаде Украјине нису добили тражене информације о томе на чему се заснивају тврдње да је икона културна баштина Украјине и да се налази на листи отуђених артефаката.

Он додаје да Русија истиче да ситуација са иконом неће и не може утицати на односе Русије и БиХ.

- Треба да наставимо да јачамо политичке и економске односе и то треба да нам буде приоритетан задатак. Све што се дешавало око посете Лаврова, добро је познато јавности и нека свако доноси суд о томе како хоће - каже амбасадор Самарџија.

Он је поручио и свим душебрижницима из Федерације да је као амбасадор БиХ у Москви и дипломата о свему обавестио и МИП БиХ и да нема никаквих тајни о враћању иконе у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)