БЕРАЧИ ГЉИВА У СРПСКОЈ НЕЋЕ БИТИ ОШТЕЋЕНИ: Шта доноси нови правилник о начину сакупљања шумских производа

С.М.

01. 12. 2020. у 16:47

БЕРАЧИ ГЉИВА У СРПСКОЈ НЕЋЕ БИТИ ОШТЕЋЕНИ: Шта доноси нови правилник о начину сакупљања шумских производа

Фото: ГласСрпске

ГРАЂАНИМА у Републици Српској неће бити забрањено да улазе у шуме и беру гљиве и остало биље како су чинили и до сада и то није поента новог Правилника о условима коришћења и начину сакупљања осталих шумских производа, већ да се уради ова област, поручују из министарства пољопривреде РС.

Многе фирме, које се баве откупом и продајом осталих шумских производа, обавезне су да плаћају накнаду од пет одсто “Шумама РС”, које су корисник шума и шумског земљишта у својини Републике. Али, многе фирме раније се нису придржавале тог прописа. Томе у прилог говоре подаци да су фирме које се баве прерадом и продајом осталих шумских производа лани извезле робу у вредности од 23 милиона КМ, а “Шумама РС” на име коришћења уплатиле су само 8.000 КМ уместо више од милион марака, иако овде треба узети у обзир да оне имају и властиту производњу, изјавио је за "Новости" помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић.

Он каже да због тога што није плаћана накнада је донесен нови Правилник о условима коришћења и начину сакупљања осталих шумских производа који сутра ступа на снагу.

- Њиме су прецизније прописане контроле у тој области. Сакупљачи, односно физичка лица, који живе од продаје осталих шумских производа, и даље ће моћи да сакупљају гљиве, биље и остало, али ће их фирме морати регистровати и додијелити им идентификациони број, односно картицу. Они ће приликом контроле у шумском газдинству само показати тај документ и неће имати проблема. Такође, та лица ће проћи одређену обуку да правилно прикупљају остале шумске производе како не би дошло до деградације у станишту. Никакву другу обавезу неће имати у односу на претходни правилник, појаснио је Зубић.

Када су у питању физичка лица која сакупљају остале шумске производе за властите потребе, Зубић каже да је и претходним правилником било прописано да грађани дневно могу сакупити до једног килограма.

- Сматрамо да је, на пример, килограм гљива за потребе једног домаћинства дневно сасвим довољан - рекао је Зубић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)