ДО ПОБЕДЕ ПУТЕМ КРАЂЕ ГЛАСОВА! Централна изборна комисија БиХ има пуне руке посла након одржаних локалних избора

Љ. ЂУРИЋ - С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 11. 2020. у 08:12

ДО ПОБЕДЕ ПУТЕМ КРАЂЕ ГЛАСОВА! Централна изборна комисија БиХ има пуне руке посла након одржаних локалних избора

Једно од гласачких места

ОДРЖАВАЊЕ избора у БиХ је само једно полувреме изборног процеса. Друго полувреме је откривање где се крало на изборима и на који начин се мењала воља грађана. Већ годинама у БиХ нема изборног циклуса који није обележен крађом и неправилностима.

Дописивање гласова, "бугарски воз", убацивање врећа са испуњеним листићима... само су неки од начина како се побеђује на демократским изборима у БиХ.

Коалиција "Под лупом", која је пратила изборни процес, у дану када се гласало, открила је чак 196 неправилности широм БиХ. У Централну изборну комисија БиХ (ЦИК) одмах након избора стигле су притужбе на процес гласања из Сарајева, Тузле, Добоја, Сребренице, Приједора, Зенице, Бијељине...

Према ситуацији на терену, највише посла за ЦИК БиХ биће у Добоју, где је на ванредној седници усвојен Закључак о провери комплетног изборног процеса у Добоју. Тиме је покренута процедура провере избора на 106 бирачких места у овом граду. ЦИК је примио и захтеве СДС, ПДП, Народног покрета "Бањалука зове", ДНС и СП за поништење и понављање избора у Добоју.

Према њиховим наводима, на дан избора, 15. новембра, начињене су бројне нерегуларности. Иначе, током изборног дана у Добоју су евидентирани највећи проблеми у БиХ, а основни разлог је што се Градска изборна комисија стриктно придржавала инструкција ЦИК у ковид-условима да размак између особа унутар бирачком, места мора бити најмање метар и по. Иако то закон налаже, посматрачима странака, удружења и другима ГИК није омогућио улаз на бирачка места, већ је понуђено да стоје пред улазом или да се ротирају унутра на одређено време, што су они одбили.

Опозиционе странке су због тога организовале окупљања и протесте у градском парку испред Градске управе, а затим шетњом кроз град и испред зграде ОЈТ. Опозиција тврди да је владајући СНСД посредством ГИК, без надзора њихових посматрача, организовао убацивање листића у кутије за особе које нису гласале, и фалсификовање потписа бирача, што је довело до рекордне излазности на неким бирачким местима од 99 одсто.

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да ће бити тако све док постоји овакав изборни закон у БиХ који омогућава разне малверзације током гласања и бројања гласова.

- Веома је важна и политика санкционисања таквих поступака. Све док на ове крађе гледамо као на нешто нормално и док нема оштрих казни, сасвим је сигурно да ће се оне и наставити. И лаику је јасно да није могуће да на неком месту од рецимо 500 гласача сви они заокруже само једног кандидата, који на крају има свих 100 одсто гласова. Тако нешто можете имати само у Северној Кореји - сматра Антић.

Решење је, како каже Антић, промена изборног закона и увођење камера на бирачка места, као и јача казнена политика за уочене малверзације како би били створени и фер услови да заиста бирачка воља народа буде преточена у мандате.

УТВРЂИВАЊЕ

ЦИК је поништио избор на једном гласачком месту у Новом Граду и расписао поновне изборе за 29. новембар. Укупно 35 захтева партија за поновно бројање ЦИК је одбацио као преурањене, јер још увек нису утврђени изборни резултати на нивоу БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)